[AUDIO] Jandarmii îşi sărbătoresc ziua armei prin muncă

Astăzi se împlinesc 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin nu se desfășoară activități caracteristice acestei zile. Totuși, au loc ceremonii militar-religioase în interiorul unităţii militare din Reşiţa, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, plutonier adjutant Marius Săndulescu.

„Dacă până acum am sărbătorit de fiecare dată ziua Armei în mijlocul cetățenilor, am fost în spațiul public împreună cu copiii pentru a le arăta din tainele acestei frumoase meserii și ne-am bucurat să fim alături de cei pe care avem misiunea să-i protejăm, anul acesta, de ziua noastră, vom fi prezenți în spațiul public pentru a desfășura misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii virusului Covid-19.

Cu acest prilej, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin au fost înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim un ofițer, este vorba de lt.col. Lucian Istrățescu, comandantul Detașamentului 1, avansat în gradul de colonel, și 9 subofițeri.

În cadrul slujbei oficiate la biserica din incinta Inspectoratului, conform prevederilor legale, preotul militar s-a rugat pentru toți cei avansați, dar și pentru întregul popor român pentru a trece cu bine peste această grea încercare”.

În această perioadă, jandarmii execută misiuni individuale sau în cooperare cu Poliţia, sprijină misiunile de supraveghere a frontierei şi escortează autovehiculele care tranzitează județul cu persoane care revin din afara granițelor țării.

„Ziua Jandarmeriei Române” este stabilită prin Legea proprie de organizare şi funcţionare 116/1998. La 3.IV.1850 domnitorul moldovean Grigore Al. Ghica a promulgat „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”; la 1.IX.1893 a fost promulgată „Legea asupra jandarmeriei rurale”, act ce a marcat, după modelul francez al timpului, înfiinţarea jandarmeriei moderne în România.

Cele mai citite

Related Articles