6 participanți la turneul preolimpic de box de la Londra, depistați cu noul coronavirus

59

Organizatorii turneului preolimpic de box de la Londra au răspuns joi acuzaţiilor de iresponsabilitate, după ce numărul concurenţilor şi antrenorilor testaţi pozitiv la noul coronavirus a ajuns la şase, informează agenţia Reuters.

Federaţia croată de box a anunţat că trei dintre membrii echipei sale au contractat maladia, la o zi după ce Turcia a semnalat rezultate pozitive în cazul a doi dintre pugiliştii săi şi al unui antrenor.

Evenimentul găzduit de arena londoneză Copper Box, la care au fost prezenţi pugilişti şi pugiliste din Europa aflaţi în căutarea unui bilet pentru JO 2020, amânate între timp, a fost întrerupt pe 16 martie, după trei zile de competiţie.

Grupul de lucru al Comitetului Internaţional Olimpic însărcinat cu problemele boxului (BTF), care a organizat evenimentul după suspendarea Federaţiei internaţionale de box (AIBA) le-a urat recuperare rapidă celor bolnavi, însă a pus la îndoială faptul că aceştia ar fi contractat virusul la competiţia din capitala britanică.

“Unele informaţii par să stabilească o legătură între participanţii afectaţi şi turneul de calificare de la Londra”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de BTF. “Evenimentul de la Londra a fost oprit în urmă cu 10 zile, iar BTF nu are cunoştinţă despre vreo legătură între competiţie şi infectare. Numeroşi participanţi au efectuat în mod independent cantonamente în Italia, Marea Britanie sau în ţările lor, înainte de competiţia care a debutat pe 14 martie 2020 şi s-au întors acasă de ceva timp, aşa că nu este posibil să se cunoască sursa infectării”, adaugă textul.

Federaţia turcă de box a precizat că unul dintre boxerii săi infectaţi este Serhat Guler, care l-a învins pe israelianul Mikhail Ostroumov pe 16 martie.

Televiziunea croată a anunţat că boxerul de categoria grea Toni Filipi, învins de ucraineanul Serghei Gorskov pe 15 martie, şi antrenorul Tomo Kadic au fost testaţi pozitiv.

Secretarul general al Federaţiei croate, Marko Marovic, a declarat pentru BBC că cea de-a treia persoană infectată este tot un antrenor.

“Epidemiologul nostru ne-a spus că cei trei au fost infectaţi probabil în timpul calificărilor pentru JO 2020”, a precizat oficialul croat.

Preşedintele Federaţiei turce de box, Eyup Gozgec, a afirmat la rândul său că situaţia este “rezultatul dezastruos al iresponsabilităţii grupului de lucru al CIO”.

Într-o scrisoare adresată altor federaţii naţionale de box, Gozgec, care este şi vicepreşedinte al Confederaţiei Europene de Box (EUBC), a afirmat: ”Din nefericire, doi sportivi şi antrenorul coordonator au fost testaţi pozitiv la Covid-19, la revenirea în Turcia de la Londra. Toţi urmează un tratament şi din fericire sunt în stare bună. Acesta este rezultatul dezastruos al iresponsabilităţii grupului de lucru al CIO. Acest virus circula din decembrie 2019. Este astfel inevitabil să ne întrebăm de ce aceste calificări europene nu au fost amânate. Nu au luat în considerare sănătatea oamenilor şi au organizat un eveniment oribil”.

Până la întreruperea turneului, România a reuşit calificarea unui sportiv, Cosmin Gîrleanu, care l-a învins la puncte, în ultima zi, pe azerul Rufat Huseinov, în optimile de finală, atingerea sferturilor de finală asigurându-i prezenţa la JO 2020.

România a participat la turneul de la Londra cu 7 sportivi şi 2 sportive: Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg), Robert Jitaru (cat. 57 kg), Eric Tudor (cat. 69 kg), Sorin-Mihai Caliniuc (cat. 75 kg), Paul-Andrei Arădoaie (cat. 81 kg), Daniel Burciu (cat. +91 kg), Cristian-Răzvan Filip (cat. 91 kg), Maria Claudia Nechita (cat. 57 kg) şi Cristina Cosma (cat. 60 kg), toţi intrând în izolare la domiciliu la revenirea în ţară, scrie Agerpres.ro