Premii speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia XX

94

Premiile speciale ale ediţiei aniversare cu numărul XX a Galei Premiilor Radio România Cultural, care va avea loc luni, 30 martie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon, sunt:

Premiul de Excelenţă – coregrafa Miriam Răducanu

Miriam Răducanu este Măiastra, aşa cum a numit-o Gigi Căciuleanu, prinzând, într-un cuvânţ esenţa a ceea ce reprezintă ea pentru evoluţia dansului modern în România.

Considerată drept unul dintre cei mai influenţi artişti români, Miriam Răducanu face parte dintre creatorii care depăşesc graniţele unui anumit domeniu. A fost mentor şi profesoară a mai multor generaţii de dansatori, descoperind şi formând personalităţi artistice, precum Gigi Căciuleanu şi Gheorghe Iancu. Celebrele ei Nocturne, începute în anii 60 la Teatrul Ţăndărică, au fost prezentate în turnee internaţionale, la Edinburgh, Londra, Beiruţ Roma, Tuniş Santiago de Chile, Berlin, Budapesta.

Premiul Radio România Cultural 20 – Editura Humanitas

Editura Humanitas a reprezentaţ în anii 90, un adevărat fenomen cultural, cu un impact important asupra formării unei conştiinţe civice, deficitare în anii comunismului la noi. Un singur exemplu: primul titlu al editurii Humanitaş Fenomenul Piteşti de Virgil Ierunca, apărea în februarie 1990 şi s-a vândut în peste 120.000 de exemplare. Cu doar 2, 3 luni înainte, dacă erai prins citind o astfel de carte, ajungeai imediat în beciurile Securităţii. Acesta a fost începutul. De-a lungul celor trei decenii de existenţă, Humanitas a rămas mereu pe teritoriul valorilor şi a continuat să fie ceea ce şi-a propus din prima clipă, un instrument de educare a spiritului.

Premiul Lux Mundi – compozitorul Eugen Doga

Compozitorul Eugen Doga este membru al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, al Academiei Internaţionale Petru I din Sankt-Petersburg (Rusia), al Academiei de Arte şi Ştiinţe, Salzburg (Austria). În 1998 a primit Medalia de aur Omul secolului XX (SUA).

Celebrul său valş din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară, a fost recunoscut de UNESCO drept una dintre cele patru capodopere ale secolului al XX-lea.

Premiul Celebrându-l pe Beethoven – pianista Adela Liculescu

Tânăra pianistă Adela Liculescu a fost invitata specială, în ianuarie 2020, a concertului inaugural din suita Anul Internaţional Beethoven, organizată de Orchestrele şi Corurile Radio, pentru a interpreta Imperialul, de Ludwig van Beethoven.

În 2018, la trei ani de la câştigarea Concursului Bösendorfer, cu Concertul nr. 2 de Beethoven, a devenit artist oficial al celebrei fabrici de piane. Este absolventă a Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena şi are un palmares impresionant de premii: în 2018 a câştigat premiul I la Prix du Piano Berna (Elveţia), în 2017 a fost distinsă cu premiul I şi premiul publicului la cele două mari Concursuri Internaţionale Brahms din Europa – la Pörtschach (Austria) şi Detmold (Germania).

Accesul la Gala Radio România Cultural se va face pe bază de invitaţii care pot fi solicitate la numărul de telefon 021.303.1515, de luni până vineri, între orele 9:00 şi 14:00, sau la adresa de email: cultural@rornet.ro.

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural şi va fi înregistrat şi redifuzat de TVR3, coproducător. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.