Liberalii încep negocierile pentru susţinerea Guvernului Cîţu

84

Liberalii urmează să înceapă astăzi negocieri cu celelalte partide parlamentare cu scopul de a contura o majoritate care să susţină, la învestitură, Cabinetul premierului desemnat Florin Cîţu.

Deocamdată nu a fost anunţat niciun calendar al discuţiilor, iar multe formaţiuni consideră că vor fi negocieri doar de formă, programate de premierul desemnat după ce a trimis în Parlament lista Cabinetului şi programul de guvernare.

Premierul desemnat îşi doreşte un calendar accelerat astfel încât audierile în comisiile de specialitate şi chiar votul pentru învestirea guvernului să se finalizeze în această săptămână.
Florin Cîţu: Sper că PSD nu va tergiversa şi de această dată calendarul, sper să avem cât mai rapid audierile miniştrilor şi votul în Parlament, pentru că este nevoie în acest moment.

Social-democraţii îl critică însă pe premierul desemnat că vrea să înceapă negocierile după ce a stabilit lista de miniştri şi susţin că liberalii nu renunţă la ideea organizării alegerilor anticipate.
Lucian Romaşcanu, senator PSD: Sperăm că PNL îşi va vota propriul guvern. Sperăm că propunerea făcută de preşedinte este una responsabilă, care să respecte decizia CCR în sensul asigurării unei majorităţi.

USR va lua o decizie privind susţinerea noului executiv în funcţie de modul în care vor evolua negocierile, de audierile din comisia parlamentară şi de susţinerea pentru obiective, precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

UDMR este deschis dialogului, dar atrage atenţia că orice negociere ulterioară prezentării listei de miniştri şi a programului de guvernare are şanse minime de reuşită.

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor consideră că PNL a prezentat lista de miniştri cu scopul ca noul cabinet să fie respins în Parlament, iar Partidul Mişcarea Populară consideră că un guvern minoritar PNL are şanse mici să fie învestit

Potrivit regulamentului şedinţelor comune de vinerea trecută, de când a primit programul şi lista Cabinetului, Parlamentul are la dispoziţie 15 zile pentru a acorda sau nu votul de învestitură. Liberalii speră ca şedinţa comună să aibă loc în cel mult o săptămână.