ONU: Cel puţin 13.000 de migranţi la frontiera dintre Turcia şi Grecia

Aproximativ 13.000 de migranþi s-au deplasat la frontiera dintre Turcia ºi Grecia în urma ameninþãrilor preºedintelui turc Recep Tayyip Erdogan cã îi va lãsa sã iasã din þarã pe refugiaþii care vor sã ajungã în Europa, a anunþat sâmbãtã ONU, potrivit AFP.

“Cel puþin 13.000 de persoane sunt prezente de-a lungul a 212 km de frontierã”, conform Organizaþiei Internaþionale pentru Migraþie (OIM). Aceastã agenþie a ONU a precizat cã printre migranþi se aflã “familii cu copii mici”.

Organizaþia Internaþionalã pentru Migraþie a mai transmis cã echipele sale urmãresc îndeaproape miºcarea de populaþie de la Istanbul ºi le furnizeazã ajutor celor mai vulnerabili dintre migranþi.

“Echipele care lucreazã de-a lungul frontierei de 212 kilometri dintre Turcia ºi Grecia (…) au numãrat 13.000 de persoane adunate la punctele de intrare oficiale de la graniþã la Pazarkule ºi Ipsala, precum ºi în alte locuri”, a precizat OIM, adãugând cã grupurile sunt formate “din câteva zeci ºi pânã la peste 3.000 de persoane”.

“Numãrul migranþilor care vin din Edirne (nord-vestul Turciei – n.r.) pentru a traversa frontiera a crescut în cursul zilei pe mãsurã ce maºinile, taxiurile ºi autocarele au ajuns la Istanbul”, a explicat ºeful misiunii turce la OIM, Lado Gvilava.

“Majoritatea sunt bãrbaþi, dar pot fi vãzute de asemenea ºi familii cu copii mici”, a adãugat el.

Turcia ºi-a deschis vineri frontierele migratorii cu Europa, ameninþând cã va lãsa sã treacã un nou aflux de refugiaþi sirieni dacã nu obþine un sprijin activ de la UE în disputa sa cu Rusia în Siria.

“Ce am fãcut ieri? Am deschis porþile. ªi nu le vom închide”, a afirmat sâmbãtã preºedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

La frontiera dintre Turcia ºi Grecia, situaþia a fost tensionatã sâmbãtã, cu ciocniri între poliþiºtii greci care aruncau cu gaze lacrimogene ºi migranþi care aruncau cu pietre.

Guvernul de la Atena a transmis cã a respins peste 4.000 de treceri ilegale de frontierã ºi cã autoritãþile au arestat 66 de migranþi care reuºiserã sã intre pe teritoriul Greciei, potrivit DPA.

În 2015, Grecia a devenit principala poartã de intrare în Europa pentru sute de mii de migranþi, majoritatea fugind de conflictul sirian.

Sursa – agerpres.ro

De același autor

Related Articles