3 morţi şi 150 de cazuri de coronavirus în Italia. 11 oraşe se află în carantină pentru două săptămâni

706

Italia este ţara cea mai afectată în Europa, cu 3 morţi şi 150 de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus. 11 oraşe se află în carantină pentru două săptămâni, în regiunea Lombardia şi în Veneţia, după creşterea alarmantă a cazurilor de infectare în ultimele 3 zile. Principalele două focare sunt în localităţile Codogno şi în Vo’ Euganeo, lângă Padova.

110 persoane sunt infectate în Lombardia, 21 în Veneto, 9 în Emilia-Romagna şi două în regiunea Lazio. De astăzi un cordon sanitar va fi asigurat de armată.

Astăzi nimeni nu lucrează, nu merge la şcoală sau la facultate, doar în situaţii de necesitate cetăţenii din zonele roşii, cu focare, pot face cumpărături în magazinele alimentare, numai supravegheaţi de la distanţă de forţele de poliţie, toţi acoperiţi cu măşti de protecţie. Nimeni nu poate ieşi şi nici intra în aceste localităţi pentru două săptămâni. La toate căile de acces s-au format cordoane ale forţelor de ordine care îi avertizează pe şoferi că odată intraţi nu mai pot pleca din zonă.

Şi la Milano, al doilea oraş ca importanţă din Italia după Roma, cetăţenii, şi mai ales turiştii asiatici, poartă măşti, în special când călătoresc cu mijloacele de transporţ în vreme ce autorităţile locale au decis închiderea tuturor instituţiilor de învăţămînţ a teatrelor, muzeelor, cinematografelor, a discotecilor şi până şi a faimosului Duomo. Nu se pot organiza evenimente, nici măcar culturale, pentru o săptămână. Toate bisericile sunt închise pentru slujbe sau vizite, putând fi deschise numai pentru căsătorii şi înmormântări. La ceremonii însă pot participa numai familiile şi persoanele apropiate.

Magazinele alimentare au fost luate cu asalt de milanezi, care se tem să nu li se interzică să rămână în locuinţe. Marfa este tot mai puţină. Şi la Veneţia, odată cu închiderea carnavalului cu două zile înainte de final, se limitează accesul în Piaţa San Marco, în biserici şi la Teatrul La Fenice.

Ţările vecine Italiei, Franţa, Elveţia şi Austria au anunţat că urmăresc cu atenţie situaţia din peninsulă şi că rămîn vigilente. Aseară Austria a interzis pentru cîteva ore intrarea pe teritoriul său a unui tren care venea din Italia din cauza suspiciunilor că doi pasageri ar putea fi contaminaţi cu noul coronavirus. În tren se aflau două persoane cu febră. În Marea Britanie au fost înregistrate, până acum 13 cazuri de infectare, dintre care 4 au fost anunţate ieri. În Germania au fost 16 cazuri, iar în Franţa 12.