În Spania, furtuna a distrus cea mai mare colecţie de calamari uriaşi din lume

calamar Architeuthis dux

Valurile imense care au lovit duminică litoralul de nord al Spaniei au provocat pagube materiale însemnate, printre care şi distrugerea “celei mai mari expoziţii de calamari uriaşi” din lume, a declarat pentru Agenţia France Press  directorul Centrului de calamari uriaşi din portul Luarca (Asturia), Luis Laria. “Furtuna a distrus complet parterul şi primul etaj. Au dispărut patru exemplare emblematice din cele 14 care se găseau la centru, cea mai mare expoziţie din lume dedicată calamarului uriaş”, a spus el. Unul din exemplarele dispărute avea aproape 14 m lungime. În prezent se desfăşoară lucrări de degajare a locului “pentru a încerca scoaterea de sub dărâmături a calamarilor”, a afirmat Laria.

“Pagubele produse la infrastructură şi muzeu sunt considerabile”, a mai spus directorul centrului, apreciindu-le la circa 2 milioane de euro. Centrul este destinat exclusiv studierii Architeuthis dux, “calamarul pe care îl descria Jules Verne în 20.000 de leghe sub mări“, a precizat Luis Laria. “Nu vorbim doar de pagube economice, ci şi emoţionale, pentru că este vorba de 20 de ani de muncă”, a mai spus el.

Valuri imense de peste 10 m înălţime au lovit duminică litoralul de nord al Spaniei, provocând mari pagube. Serviciile de intervenţie şi salvare continuau să caute luni corpul unui adolescent luat duminică de valuri în Galicia. În Ţara Bascilor, torente de apă au pătruns pe străzile oraşului San Sebastian.

Sursa: AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles