Dezbaterea moţiunii de cenzură este programată de la ora 12:00 în plenul parlamentului

113

Este ziua votului asupra moţiunii de cenzură ce ar putea duce la căderea Guvernului Orban, la trei luni de când a preluat puterea. Ar fi şi un prim pas pentru declanşarea de alegeri legislative anticipate, aşa cum doresc liberalii, preşedintele Klaus Iohannis şi alte partide parlamentare.

Social-democraţii sunt optimişti, spun că au deja suficiente voturi pentru ca demersul lor să aibă succeş iar şansele cresc semnificativ dacă vor veni alături şi parlamentarii de la ProRomânia, aşa cum a lăsat să se înţeleagă, ieri, liderul formaţiunii, Victor Ponta. De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban estimează că moţiunea nu va trece, dar aşa cum s-a exprimaţ paza bună trece primejdia rea. Aşa că, guvernul a adoptaţ ieri, un număr record de ordonanţe de urgenţă printre care şi una care pregăteşte alegerile parlamentare anticipate.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că există suficiente voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament. El a precizat că se vor purta în continuare negocieri şi cu alte formaţiuni politice până la momentul dezbaterii documentului în plenul reunit.

Marcel Ciolacu: În acest momenţ cu discuţia sau fără discuţia cu domnul Ponta, avem voturile necesare să cadă guvernul oricând, mai mult de 233.

La scurt timp, liderul ProRomânia, Victor Ponta, şi-a arătat susţinerea, afirmând că un guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la sănătate şi educaţie trebuie pedepsit în Parlament şi la vot de către cetăţenii afectaţi în mod direct.

În replică premierul, Ludovic Orban, consideră că moţiunea de cenzură nu va trece de Parlament deoarece, potrivit evaluărilor, nu există numărul suficient de senatori şi deputaţi care să susţină demersul.

Ludovic Orban: Legat de această eventualitate noi am luat decizia foarte simplă ca parlamentarii PNL să nu voteze investirea nici unui guvern pentru a putea declanşa alegeri anticipate.

Minimum 233 de voturi favorabile sunt necesare pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de parlament.

În documentul semnat de către 208 parlamentari PSD şi UDMR guvernul este acuzat de încălcarea principiilor democratice prin angajare răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Totodată, în moţiune se arată că executivul trebuie demis de urgenţă, deoarece prin modificarea legislaţiei electorale în prag de alegeri se încalcă deciziile CCR şi recomandările instituţiilor europene.