George Soros anunţă investirea a 1 miliard de dolari pentru mobilizarea împotriva ”dictatorilor”

Miliardarul american George Soros a anunţat joi că va investi un miliard de dolari într-un proiect pentru reţeaua de universităţi cu scopul de a mobiliza împotriva “dictatorilor actuali şi în devenire” şi împotriva încălzirii climatice, relatează AFP.

“Supravieţuirea societăţilor deschise este ameninţată şi ne confruntăm cu o criză şi mai mare: schimbarea climatică” a spus el în cursul unui dineu pe care îl oferă în fiecare an în marja Forumului economic mondial de la Davos.

El a calificat acest proiect (Open Society University Network) ca fiind “cel mai important din viaţa sa”, explicând că toate universităţile din lume ar putea să participe la el. Această reţea trebuie să permită să se atingă “locuri lipsite de educaţie de calitate şi cu populaţii neglijate”, a spus George Soros.

Cunoscutul finanţistul devenit filantrop a deplâns faptul că China, SUA şi Rusia sunt în mâinile “dictatori actuali sau în devenire” în timp ce “rândurile conducătorilor autoritari cresc”.

Potrivit lui, “cel mai mare şi cel mai înspăimântător regres” este în India, unde George Soros l-a acuzat pe premierul Narendra Modi de “creare a unui stat naţionalist hindus”.

El i-a reproşat preşedintelui american Donald Trump că este “un escroc şi un narcisist în ultimul grad”, care “a provocat supraîncălzirea” economiei americane. “O economie supraîncălzită nu poate fi menţinută multă vreme în fierbere”, a avertizat Soros.

La fel ca anul trecuţ George Soros l-a criticat pe preşedintele chinez Xi Jinping care, potrivit lui, vrea să creeze “un nou tip de sistem autoritar şi o nouă fiinţă umană care ar fi gata să-şi sacrifice autonomia pentru a evita problemele”. El l-a acuzat pe preşedintele chinez că “exploatează slăbiciunile” omologului său american.

Născut în Ungaria, într-o familie evreiască care a fugit de persecuţiile naziste, acest finanţist – celebru pentru atacul său speculativ împotriva lirei sterline în 1992 – a devenit o ţintă pentru naţionalişti şi teoreticienii conspiraţiei în Europa şi în SUA.

De același autor

Related Articles