Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române

363

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române – primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. În 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor şi în Moldova şi în Muntenia.

Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 va fi marcat în biserici prin slujbe de Te Deum, adică rugăciuni de mulţumire aduse lui Dumnezeu pentru realizarea Unirii Principatelor Române, iar la sfârşitul slujbei vor fi trase clopotele timp de un minut.

Ministerul Apărării Naţionale organizează o serie de ceremonii militare şi depuneri de coroane în locuri semnificative pentru Unirea Principatelor. Primul moment festiv al zilei se va desfăşura în faţa statuii lui Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei, la mică distanţă de locul în care a fost ales şi la Bucureşti acelaşi domnitor ca la Iaşi. Pe locul actualului Palat Patriarhal era în 1859 o clădire care aparţinea tot Bisericii, în care s-a întrunit la 24 ianuarie Adunarea Electivă a Munteniei. Boierii munteni, sub presiunea mulţimii care se adunase pe Dealul Mitropoliei, l-au ales domnitor al Munteniei pe acelaşi Alexandru Ioan Cuza, ales şi în Moldova. Personalitatea domnitorului Cuza va fi cinstită prin depuneri de coroane de flori la statuia sa de pe Dealul Patriarhiei.

Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române au loc şi la Iaşi.

Festivităţile dedicate Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 se vor desfăşura în Piaţa Unirii din Iaşi, acolo unde se află şi statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La manifestările din capitala Moldovei vor fi prezenţi preşedintele Klaus Iohanniş premierul Ludovic Orban, însoţit şi de o parte dintre miniştri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, reprezentanţi ai partidelor, dar şi membri ai corpului diplomatic. Sărbătoarea va începe la ora 12:00, cu un concert de muzică populară. O oră mai târziu sunt programate momentele solemne la care vor lua parte oficialităţile centrale şi locale. După o slujbă de Te Deum, de pe scena special amenajată în Piaţa Unirii se vor rosti discursuri, urmate de depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi de o paradă militară. Cei prezenţi se vor putea prinde apoi în Hora Unirii, alături de oficialităţi, în locul în care Hora Unirii s-a jucat pentru prima oară şi în urmă cu 161 de ani. Pentru participanţii la sărbătoare, Primăria a pregătit şi o masă tradiţională, cu plăcinte moldoveneşti, ceai cald şi vin fiert.

La finalul manifestărilor din Piaţa Unirii, preşedintele Klaus Iohannis şi ceilalţi demnitari vor merge pe jos până la Mănăstirea Trei Ierarhi, pentru a depune flori şi la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza