Autorităţile române sunt în alertă din cauza coronavirusului din China!

Organizaţia Mondiala a Sănătăţii se pregăteşte să declare o situaţie de urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională şi recomandă tuturor ţărilor o monitorizare activă, prevenţie şi pregătiri pentru o eventuală intervenţie în cazul epidemiei generate de noul tip de coronavirus care a ucis 17 persoane în China.

Coronavirusul afectează nasul, gâtul iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră mare. Pentru că nu există un vaccin împotriva acestui tip de coronavirus specialiştii recomandă în primul rând oamenilor să evite călătoriile în China.

“Este vorba despre o infecţie virală care se transmite pe cale respiratorie, deja sunt sute de cazuri în China. Discutăm de o răspândire rapidă a infecţiei şi este normal ca fiecare ţară să fie pregătită. În România toate instuţiile de sănătate publică se pregătesc, s-au luat măsuri pentru ca la aeroporturile internaţionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara să existe asistenţă medicală permanentă, să existe materiale informative pentru cei care călătoresc. La nivelul Spitalelor de Boli Infecţioase se fac demersuri care sunt aproape de finalizare pentru achiziţionarea unor reactivi care să facă posibil diagnosticul acestei infecţii. Şi Direcţiile de Sănătate Publică au desemnat câte o persoană care să monitorizeze cu multa atenţie coronavirusul, bine nu e cazul României acum, dar nu se ştie niciodată, noi trebuie să fim pregătiţi, oamenii nu trebuie să intre în panică”, ne-a declarat astăzi în exclusivitate profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

O altă măsură importantă este spălarea mâinilor, cu apa calda şi săpun, pentru a preveni riscul de infectare.

Aproape jumatate din provinciile chineze sunt afectate de aceasta epidemie, inclusiv metropole precum Shanghai si Beijing. Autoritatile se tem că virusul se poate raspândi din cauza vacanţei ocazionata de Anul Nou chinezesc, care începe mâine – în timpul căreia sunt înregistrate anual sute de milioane de călătorii cu autobuzul, trenul şi avionul în toată ţara, dar şi în afara ei.

De același autor

Related Articles