În aşteptarea Brexit-ului

Premierul britanic, Boris Johnson, a respins cererea guvernului scoţian pentru organizarea unui nou referendum pentru independenţă.

Premierul Boris Johnson a declarat că un referendum nu va face decât să continue stagnarea politică din Scoţia din ultimul deceniu, subliniind, totodată, că lidera guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a promis ca referendumul din 2014 va rezolva chestiunea independenţei pentru o lungă perioadă de timp.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Nicola Sturgeon a scris că Partidul Conservator încearcă să pună piedici democraţiei, adăugând că refuzul prim-ministrului era unul previzibil, dar care nu poate împiedica Scoţia să îşi aleagă singură viitorul.

Lidera guvernului scoţian a precizat că guvernul de la Edinburgh va stabili luna aceasta care sunt următorii paşi şi va cere din nou susţinerea Parlamentului scoţian pentru consultarea populaţiei.

Nicola Sturgeon argumentase că votul din 2016 pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană justifică un nou referendum pentru independenţă, deoarece marea majoritate a scoţienilor a votat împotriva Brexitului.

Sondajele de opinie arată că o majoritate strânsă din Scoţia s-ar opune încă o dată secesiunii, deşi Partidul Naţional scoţian, condus de Sturgeon, a obţinut la alegerile de luna trecută 45% din voturile exprimate, cu 8% mai mult decât în 2017.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles