Primarul Timişoarei trimis în judecată de DNA în dosarul caselor naţionalizate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 9 inculpați, în legătură cu vânzarea  frauduloasă și la preţuri modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara.

Printre cei acuzaţi se numără şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, dar şi viceprimarul Dan Diaconu. Ei au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Cele mai multe contracte, 199, au fost întocmite de Nicuşor Miuţ, la data faptelor fiind director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei. Şi fostul primar Gheorghe Ciuhandu este acuzat că a întocmit 61 de contracte ilegale. Tot atâtea are la activ Ioan Cojocari, secretar al primăriei Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei. În dosar apare şi numele fostului viceprimar Traian Stoia, al juriştilor Simona Vîrlea şi Gabriela Iova, precum şi al fostului şef de la Direcţia de Patrimoniu, Martin Staia.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi  încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului. În urma efectuării urmăririi penale, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de  207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995”.

Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul:

„În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată. Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile”.

În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cele mai citite

Related Articles