Transportatorii din Madrid anunţă grevă astăzi, în ultima zi a COP25

Iniţial, greva era anunţată doar de şoferii de autobuze de la Compania Municipală de Transport Public, EMT, dar muncitorii de la metrou şi de la compania de căi ferate Renfe, care asigură transportul în întreaga regiune, au anunţat că se vor solidariza cu colegii lor.

Ziua de astăzi, se anunţă dificilă, deoarece este ultima a summitului climei, COP25, ceea ce înseamnă că deplasările în capitală vor suferi întârzieri semnificative. La această conferinţă au participat delegaţi din 200 de ţări, iar ziua protestului a fost aleasă special pentru ca transportul din Madrid să se desfăşoare cu dificultate, atunci când se prevede trafic intens.

Madridul este una din capitalele cu cea mai apreciată şi extinsă reţea de transport public: metroul, autobuzele şi trenurile personale care fac legătura între toate cartierele punctele de interes, aeroport, oraşele care înconjoară capitala, circulă de obicei în condiţii foarte bune, dar în ultimele luni şoferii de autobuze au acuzat primăria că a blocat angajările şi serviciul de transport a scăzut din punct de vedere al calităţii.

De fapt, această grevă generală este ultima dintr-o serie de proteste care au durat o lună, cu întreruperi de câte două ore pe zi în ultima săptămână.

Greva generală nu înseamnă că transportul public se suspendă, deoarece legea obligă aceste companii să asigure un serviciu minim, pentru autobuze este vorba despre 50% în cazul deplasării pe timp de noapte, inclusiv expresul pentru aeroport.

În această noapte va circula un singur autobuz pe fiecare linie, din cele 28 care asigură acest serviciu nocturn.

Greva de astăzi, este primul conflict, după şapte ani de pace în Madrid, şi se aşteaptă ca 97% dintre angajaţi să participe.

Salariaţii de la compania de autobuze, în număr de 9.000, sunt sprijiniţi de taximetrişti şi de alţi angajaţi din capitală. Şoferii sunt nemulţumiţi, în primul rând, de faptul că numărul salariaţilor este prea mic, insuficient pentru a oferi un serviciu de calitate. Pe lângă ei, angajaţii de la serviciul de parcări şi de la cel de închiriat biciclete sunt afectaţi de blocarea posturilor. În plus, se aşteaptă la o reducere de buget pentru anul viitor, şi ceea ce îi sperie cel mai tare la privatizarea anumitor servicii pe fondul, spun sindicaliştii, scăderii intenţionate a calităţii, pentru ca primăria să aibă argumente ca să le scoată la licitaţie.

De același autor

Related Articles