Debussy la Sala Radio, sub bagheta americanului Ryan Bancroft

Vineri, 6 decembrie (ora 19:00), Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului american multipremiat Ryan Bancroft aduc în faţa publicului bucureştean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX şi începutul sec. XX – Claude Debussy. În 2018, Ryan Bancroft a obţinut, la doar 28 de ani, Premiului I şi Premiului Publicului la Concursul Malko destinat tinerilor dirijori, una dintre cele mai prestigioase competiţii de gen din lume, organizate la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză.

Debussy a fost un inovator, un creator vizionar ce a revoluţionat lumea muzicală. Veţi asculta la Sala Radio două dintre cele mai cunoscute creaţii ale sale: Preludiu la după-amiaza unui faun şi suita de Nocturne, partituri care evocă atmosfera surprinsă în tablourile celebrilor pictori impresionişti – o lume onirică, ceţuri, umbre, senzaţii, stări şi impresii, sonorităţi „eterice”.

Preludiu la după amiaza unui faun – în original L’après-midi d’un faune, este una dintre cele mai cunoscute creaţii ale sale, o lucrare ce a marcat un punct de cotitură în muzică, deschizând calea compoziţiilor moderne. Inspirată de poemul omonim semnat de poetul simbolist Stéphane Mallarmé, lucrarea a servit ca bază pentru coregrafia imaginată de unul dintre marii balerini din istoria dansului – Vaslav Nijinski, care a creat prima coregrafie pe baza lucrării lui Debussy şi a provocat un imens scandal în epocă din cauza unor evidente aluzii sexuale.

Suita de Nocturne a suferit nenumărate modificări. Peste 7 ani a prelucrat şi a schimbat Debussy această creaţie a sa, compusă în paralel cu alte partituri. Nocturnele au fost iniţial inspirate de poemele unui poet simbolist francez – Henri de Régnier, iar Debussy a încercat să traducă în muzică nuanţe, efecte de lumină, senzaţii, inspirate şi de natură, dar şi de picturile lui James McNeill Whistler.

În partea a doua a serii de la Sala Radio veţi asculta lucrarea compozitorului austriac Alexander von Zemlinsky (1871 – 1942) Die SeejungfrauSirena, poem simfonic bazat pe celebra poveste a micuţei sirene scrise de Hans Christian Andersen şi interpretat pentru prima oară în România, beneficiind de participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu.

Născut la Los Angeles, Ryan Bancroft a urmat cursurile Institutului de Arte din California unde a studiat harpă, flaut, violoncel, muzică şi dans cu specific ghanez, apoi s-a specializat în artă dirijorală la Conservatorul Regal din Scoţia. A dirijat Royal Scottish National Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, RedNote (un ansamblu de muzică contemporană) şi Orchestra Naţională Daneză. Ryan Bancroft şi-a desăvârşit formarea muzicală la Nationale Master Orkestdirectie din cadrul Conservatorului din Amsterdam, precum şi la Conservatorul Regal din Haga.

În prezent dirijorul trăieşte în Olanda şi concertează mult în Europa, alături de Prague Symphony Orchestra, Residentie Orchestra, Gulbenkian Orchestra, Orchestra of the Eighteenth Century, Orchestra Naţională de Tineret, Orchestra Filarmonicii şi Orchestra de Cameră din Olanda. Din septembrie 2020, Ryan Bancroft a fost invitat să preia poziţia de dirijor principal al Orchestrei Naţionale BBC din Ţara Galilor (BBC National Orchestra of Wales).

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

De același autor

Related Articles