Echipa de căutare-salvare a IGSU trimisă în Albania în urma cutremurului a ajuns acolo şi se va deplasa către o localitate situată la 40 de kilometri de capitală

128

Echipa de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) trimisă în Albania în urma cutremurului care a zguduit această ţară a ajuns acolo şi se va deplasa către o localitate desemnată de autorităţile albaneze, care se află la 40 de kilometri de Capitală, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

“Echipa de căutare-salvare din cadrul IGSU a ajuns în Albania şi urmeaza să se deplaseze către localitatea desemnata de autorităţile albaneze, care se afla la 40 de km de capitală”, anunţă, marţi seară, Raed Arafaţ într-o postare pe Facebook.

El subliniază că este prima participare a echipei Ro-USAR într-o misiune reală la solicitarea emisă de guvernul Albaniei prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

“Gestul României de a trimite într-un timp scurt o echipă de căutare-salvare este unul de normalitate şi de solidaritate într-o situaţie tragică care a lovit poporul albanez. Condoleanţe familiilor vicitmelor şi mult succes echipei noastre în misiunea lor de salvare”, afirmă Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafaţ a declaraţ marţi la prânz, pentru News.ro, că peste 50 de pompieri urmau să plece, la ora 15.00, în Albania, în misiuni de căutare-salvare, în urma cutremurului din acea ţară.

“În urma aprobării domnului ministru Marcel Vela şi a domnului ministru Nicolae Ciucă, deja echipa noastră de căutare-salvare medie, care este autorizată de Naţiunile Unite, este în curs de pregărire pentru a decola în jurul orei 15.00 către Albania. Avem accceptul autorităţilor albaneze, prin Mecanismul Protecţiei Civile, pentru că noi ne deplasăm la solicitarea care s-a depus prin Mecanismul de protecţie civilă. Am făcut o ofertă şi am fost imediat acceptaţi pentru plecare acolo”, declara Raed Arafaţ pentru News.ro.

Potrivit acestuia, echipa este alcătuită din 52 de salvatori pompieri, un medic şi un asistent de la SMURD Bucureşti.

Echipa medicală are ca ”rol asigurarea salvatorilor noştri dacă se întâmplă ceva”.

”Ei pleacă cu 12 tone de materiale proprii pentru căutare-salvare”, afirma Arafat.

El preciza că echipa de salvatori va pleca în Albania cu două avioane ale Ministerului Apărării Naţionale.

Un cutremur puternic de magnitudine 6,4 a zguduit Albania, marţi, cu puţin timp înainte de ora locală 4:00, al doilea în aproximativ două luni.

Ministerul Apărării a precizat că este cel mai puternic cutremur din Albania din ultimii 30 de ani.

Salvatori albanezi căutau supravieţuitori între dărâmături, marţi, după cel mai puternic cutremur din ultimele decenii în această ţară din Balcani, soldat cu cel puţin 16 morţi şi sute de răniţi.

sursa News.ro