[FOTO-AUDIO] Preşedintele Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, Florica Ichim: “Aceste cărţi sunt protestul meu faţă de uitarea din teatru”

„Teatrul n-are a face nici cu vreo clădire anume, nici cu un text, nici cu actorii, nici cu forme sau stiluri. Esenţa teatrului se află într-o formă de mister numit “clipa de faţă”, afirmă Patriarhul Mondial al Teatrului, Peter Brook… şi în “clipa de faţă”, la Reşiţa se întâmplă prima ediţie a „New Wave Theater Festival“ ce poartă coroana celor  7 decenii de teatru în oraşul de pe Bârzava!

Printre evenimentele înscrise în CV-ul acestui festival se află şi seria lansărilor de carte, susţinute  de distinsa doamnă critic de teatru şi publicist  Florica Ichim redactor şef al revistei Teatrul azi şi preşedintele Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu” .

 Miercuri, într-un spaţiu prietenos şi dedicat acestor evenimente, în sediul Librăriei Semn de carte, s-a încheiat seria lansărilor de carte cu cele trei volume „Liviu Ciulei. Acasă şi-În lume” -, antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu, apărută la Editura Teatrul azi / Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”.

La eveniment au participat oameni de cultură din oraş, managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu, regizorul Mihaela Panainte, inginerul de sunet al teatrului, Adrian Buhăceanu, Irina Zlotea, teatrolog împreună cu gazda , familia Duca!

Poate că boemia manifestării a devenit şi mai profundă prin prezenţa maestrului Sabin Pautza care ne-a mărturisit:

„Am cunoscut o femeie extraordinară care a scris foarte multe cărţi, care a trăit o viaţă întreagă în lumea teatrului, a scris nu doar cronici, a scris cărţi despre actori, despre regizori şi ne-a făcut onoarea să vină în persoană aici să ne prezinte cartea despre Liviu Ciulei care a fost unul dintre cei mai mari regizori. L-am cunoscut, nu am lucrat cu el, dar l-am cunoscut şi în ţară şi în Statele Unite ale Americii. Doamna Florica Ichim este o persoană interesantă, din păcate nu am cunoscut-o până acum, dar m-am bucurat să o cunosc şi s+o ascult povestind despre atâtea figuri ilustre ale teatrului românesc”.

Florica Ichim este omul care iubeşte teatrul respectându-i măreţia şi candoarea, este omul care poartă o mască a durităţii dincolo de care adăposteşte cu gingăşie paşii de urmat ai cititorului printre poveştile ce întrupează vocaţia sa de a înfrânge uitarea marilor personalităţi ale scenei româneşti.

A mărturisit cu generozitate celor prezenţi:

„Eu am lucrat sub conducerea lui Octavian Paler, dar vă citez dintr-o adolescentă care mi-a spus: nu trebuie să ne necăjim, pentru că Dumnezeu aşa a vrut, teatrul este pieritor pentru că e singura artă care comunică direct incandescenţa acelei clipe ce nu mai poate fi refăcută, nu mai poate fi privită. Aşa că eu mă opun acestei pierderi totale pentru că este foarte greu să ai conştiinţa că  te găseşti într-un loc în care valoarea nu-i de ajuns preţuită şi să nu faci nimic să fie preţuită, dar tu poţi… cam asta mi-am propus eu. Camil Petrescu zicea că oamenii care-şi cunosc valoarea sunt modeşti şi reacţionează numai când sunt atacaţi… s-ar putea, alţii nu reacţionează niciodată, Petre Ţuţea nu reacţiona, intelectualii care au intrat în închisoare nu au avut cum să reacţioneze, etc. Nu ştiu dacă e bine sau nu să reacţionez la ce se întâmplă în jurul nostru. Eu sunt dintre cei care acţionează foarte agresiv, sunt protestatară constant. Această serie este de fapt protestul meu faţă de uitarea din teatru, faţă de nemernicia celor care ajung în faţă uitând de unde vin, ce rost au avut ei pe lume, etc.”

Florica Ichim, redactorul şef al revistei Teatrul azi şi preşedintele Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, este asemeni asemeni directorului de trupă teatrală și regizor austriac Max Reinhardt, care mărturisea  „Cred în nemurirea teatrului. E cel mai minunat adăpost pentru cei care și-au ascuns fără să știe nimeni copilăria în buzunar și care au pornit să-și continue jocul până la sfârșitul lor… ” pentru că acordă o atenţie deosebită materialelor iconografice, încercând să constituie astfel o arhivă ce va sta la baza celui mai ambiţios proiect al Fundaţiei: constituirea Centrului naţional de arhivare, documentare şi cercetare a artei teatrale româneşti.

Prezenţa domniei sale în acest festival a dat o confirmare puternică teatrului reşiţean ca punct de reper pe harta teatrului naţional.

Despre Teatru, parafarzându-l pe Shakespeare, “ nu este de ajuns să vorbesc, dar este de ajuns să vorbesc sincer”... aşa că vă invit cu sinceritate să profitaţi până la finalul  „New Wave Theater Festival“, ce va avea loc sâmbătă 23 noiembrie,  de  oferta generoasă de spectacole, fiindcă teatrul este, dincolo de toate, o pledoarie despre viaţă şi despre bucuria de a trăi pur şi simplu tot ce vine, chiar şi atunci când fiecare zi e o luptă, când plângem mult şi când am obosit să încercăm, fiindcă teatrul este o voce care caută, o metaforă a vieţii, o îngenunchere a morţii ce dă târcoale fiecărei secunde ce ne trasează destinul.

Festivalul este organizat de Teatrul de Vest Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Primăriei Reşiţa.

Radio România Reşiţa este partener media al Teatrului de Vest!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles