Ziua mondială a Drepturilor Copilului va fi marcată astăzi la Reşiţa

Ziua universală a drepturilor copilului a fost stabilită în 1954 şi este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie, susţinând unitatea internaţională, conştientizarea situaţiei copiilor la nivel mondial şi asigurarea bunăstării copiilor

Drepturile copilului sunt reglementate de Convenția asupra Drepturilor Copilului adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite la data de 20 noiembrie 1989. Convenția a fost asumată și de România prin adoptarea legii Legea nr. 18/1990 pentru ratificarea Convenției cu privire la drepturile copilului (publicată în Monitorul Oficial nr. 314 din 13 iunie 2001). Documentul definește drepturile și principiile dezvoltării normale a unui copil.

Astăzi sunt celebraţi 30 de ani de la semnarea convenţiei, iar în contextul acestei zile, România a făcut un pas către normalitate, şi anume, fost promulgată legea privind accesul egal la educaţie pentru copiii fără cod numeric personal şi fără acte de identitate.

Inițiativa legislativă depusă de către deputata independentă Oana Bîzgan împreună cu alte peste 60 de parlamentare din toate formațiunile politice, prin care se solicită accesul la educație pentru copiii care nu au un CNP a fost promulgată de Președintele României prin decretul nr. 833/2019.

Prin această lege am făcut un pas către normalitate, deşii procesul a fost îndelungat şi anevoios, am avut nevoie ca ţară de 30 de ani pentru a corecta o nedreptate. […] Deşii dreptul la educaţie este prevăzut legal şi egal pentru toţi copiii din România, aceia care nu au CNP sau acte de identitate nu pot berneficia de dreptul care le estre conferit prin constituşia României, şi anume, drpetul garantat la educaţie. Prin această lege remediem o încălcare repetată a acestui drept. În prezent, un copil care nu are CNP poate fi înscris la şcoală încă din prima rundă de înscrieri, el va putea să umrze cursurile pe toată perioada procedurii de obţinere a unui CNP, iar persoanle la care acest copil se prezintă pentru a fi înscris la şcoală, vor fi obligate să anunţe Ministerul Afacerilor Interne care, în 3 luni le vor oferi un cerificat de naştere,” ne-a declarat iniţiatorul legii, deputatul independent, Oana Bîzgan.

Şi organizaţia “Salvaţi Copiii” Filiala Caraş-Severin va marca astăzi cei 30 de ani de la semnarea Convenţei asuprea Drepturilor Copilului.

“La Colegiul Naţional “Traian Lalescu” Reşiţa, va fi organizată o expoziţie de desene realizată de elevii cilului primar, urmând ca voluntarii împreună cu elevii a două clase, tot de la ciclul primar, să organizeze un flah mob în Centrul Civic prin care se doreşte conştientizarea comunităţii asupra drepturilo copilului,” ne-a declarat coordonatorul proiectului “Salvaţi Copiii” Filiala Caraş-Severin, Elisaveta Vlăduţ.

Organizaţia “Salvaţi Copiii” derulează în fiecare an programul “Şi noi avem drepturi”, ce are ca scop informarea copiiilor asupra drepturilor şi responsabilităţilor lor.  Proiectul cuprinde anual peste 15.000 de copii și se derulează în toate filialele organizației, un rol foarte important avându-l tinerii voluntari.

Cele mai citite

Related Articles