Asediu la Hong Kong

44

În Hong Kong, poliţia a asediat campusul Universităţii Politehnice din oraş, în care se află sute de activişti pro democraţie, unii dintre ei înarmaţi, şi a ameninţat că va recurge la muniţie de război dacă manifestanţii nu renunţă la arme.

În zona universităţii au avut loc în ultimele două zile numeroase ciocniri între protestari şi forţele de ordine, iar Statele Unite au condamnat violenţa excesivă a autorităţilor.

Cel puţin 38 de persoane au fost rănite în ciocnirile care au avut loc în cursul nopţii între poliţie şi protestarii care au încercat să părăsească zona campusului, iar martori citaţi de Reuters afirmă că forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă şi grenade cu gaze lacrimogene.

Zeci de protestari au fost arestaţi în cursul acestei dimineţi. În violenţele din ultimele două zile un poliţist a fost rănit cu o săgeată şi o dubă a poliţiei a fost incendiată de protestari, care au ridicat baricade în zona universităţii.

Manifestanţi mascaţi au lansat atacuri cu sticle incendiare şi în alte părţi ale oraşului, care este, practic, blocat. Poliţia a avertizat că dacă protestarii mai folosesc arme letale, ar putea răspunde la rândul său cu muniţie de război.

Statele Unite, care au reacţionat de mai multe ori de când în Hong Kong a izbucnit mişcarea de protesţ au condamnat ceea ce au numit ‘folosirea nejustificată a forţei’ şi le-au cerut părţilor să se abţină de la violenţe şi să dialogheze.

Manifestaţiile din Hong Kong au început în iunie şi iniţial s-a protestat faţă de un proiect de lege care permitea extrădarea şi judecarea persoanelor în China continentală. Proiectul a fost văzut ca o încălcare a acordului ‘o ţară, două sisteme’, convenit când insula a redevenit parte din China.

Retragerea proiectului nu i-a mulţumit pe protestari, care se tem că Beijingul încearcă să limiteze libertăţile suplimentare de care beneficiază populaţia Hong Kongului.

sursa Agerpres