[UPDATE] [AUDIO] Dispute pe tema noului Cod penal

cod penal

Sâmbătă, 01 februarie 2014

Noul cod penal şi noul cod de procedură penală sunt în vigoare de la miezul nopţii, în varianta nemodificată, deşi preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să schimbe, prin ordonanţă de urgenţă, articolul care stabileşte condiţiile în care pot fi interceptate convorbirile telefonice. Articolul interzice interceptările înainte de începerea urmăririi penale, ceea ce face ca în opinia şefului statului probaţiunea în cauzele penale să devină extrem de dificilă. În replică, premierul spune că aceste Coduri au fost adoptate, cu 4 ani în urmă, de guvernul Boc şi că preşedintele însuşi este cel care le-a promulgat.Guvernul va analiza în şedinţa de săptămâna viitoare un pachet legislativ care să lămurească neclarităţile din cele două coduri  a anunţat ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc

Vineri, 31 ianuarie 2014

Ora 20.00

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis deja Ministerului Justiţiei propunerile de modificare a Codului Penal şi a celui de procedură penală. Unele dintre acestea vizează chestiunea interceptărilor telefonice. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat astăzi că legea trebuie să fie foarte clară în acestă privinţă pentru a nu aduce prejudicii drepturilor fundamentale ale omului:

DNA a mai avertizat că numeroase cauze aflate pe rolul instanţelor urmează să fie închise pentru că noul Cod Penal duce la înlăturarea răspunderii penale a unor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave.

Ora 17.00

Premierul Victor Ponta a anunţat că dacă în urma analizei pe care o face Ministerul Justiţiei se dovedeşte că este nevoie de o ajustare a Codului de procedură penală, eventualele modificări vor fi făcute în şedinţa de Guvern de miercuri. Ministrul Robert Cazanciuc centralizează propunerile de modificare primite şi le va publica pe site-ul Ministerului Justiţiei pentru dezbatere publică. Şeful Executivului a avut, în această după-amiază, o întâlnire cu Robert Cazanciuc la finalul căreia a făcut precizări:

Victor Ponta a mai adăugat că pentru abrograrea articolului 278 care face referire la libertatea presei există deja un proiect de lege depus la Parlament şi va fi aprobat săptămâna viitoare în procedură de urgenţă. Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la rândul său, că modificările nu vor viza articolul 140 din Codul de procedură penală, aşa cum a solicitat preşedintele Traian Băsescu, pentru că modificările în acest sens nu se regăsesc în propunerile făcute de CSM.

Ora 7.00

Propunerile de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală, prevăzute să intre în vigoare mâine, vor fi discutate şi în şedinţa de Guvern de miercuri, afirmă premierul Victor Ponta. Anunţul a fost făcut pe fondul cererilor formulate de către şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Ea a explicat că sunt necesare modificări pentru a fi evitate situaţii în care autorii unor fapte penale să primească pedepse mai mici sau chiar să scape de condamnări, dar şi pentru eliminarea prevederii potrivit căreia persoanele urmărite penal trebuie să fie anunţate oficial de către procurori că le sunt monitorizate comunicaţiile.

Şi preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului să facă modificări, iar Victor Ponta i-a solicitat şefului statului să îşi asume public răspunderea pentru faptul că a promulgat, în anul 2009, actele normative respective.

Joi, 30 ianuarie 2014

Noul Cod Penal şi cel de Procedură Penală vor intra în vigoare peste două zile fără modificări. Astăzi la Consiliul Superior al Magistraturii vor fi discutate mai multe prevederi care potrivit reprezentanţilor justiţiei ar putea îngreuna anchetele. Printre acestea se află şi cele referitoare la interceptările telefonice. Forma nemodificată prevede că interceptarea conversaţiilor unui suspect nu mai poate fi făcută înainte de începerea urmăririi penale, iar urmărirea se aduce la cunoştinţa acestuia. Sunt contestate, inclusiv de Opoziţie, scurtarea termenelor de prescripţie sau schemele de personal. Ministrul justiţiei anunţă că ar putea fi aduse clarificări noilor coduri printr-un act normativ suplimentar. Andrei Şerban relatează:

De același autor

Related Articles