Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor

Ziua internationala de încheiere a impunitatii pentru crime împotriva jurnalistilor (International Day to End Impunity for Crimes against Journalists – IDEI) se sarbatoreste la 2 noiembrie.

Decizia marcarii acestei zile a fost luata în 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), prin adoptarea Rezolutiei A/RES/ 68/163. Data a fost aleasa pentru a comemora asasinarea a doi jurnalisti francezi din Mali, care a avut loc la 2 noiembrie în 2013. Documentul încuraja statele membre ONU sa puna în aplicare masuri concrete de combatere a impunitatii.

Potrivit ONU, în ultimii doisprezece ani, peste 1.000 de jurnalisti au fost ucisi pentru ca au facut cunoscute stiri si au prezentat public informatii. În noua din zece cazuri, ucigasii sunt nepedepsiti. Impunitatea duce la cresterea numarului victimelor si este adesea un simptom al agravarii conflictelor si al prabusirii dreptului si a sistemelor judiciare. UNESCO este îngrijorata de faptul ca impunitatea dauneaza societatilor întregi prin acoperirea unor abuzuri grave ale drepturilor omului, generând coruptie si criminalitate.

În ultimii doisprezece ani, peste o mie de jurnalisti au fost ucisi, conform www.un.org.

Sunt multi jurnalisti însa care sufera alte agresiuni grave, inclusiv tortura, disparitii fortate, detentie arbitrara, intimidare si hartuire atât în situatii conflictuale, cât si non-conflictuale. În plus exista riscuri specifice cu care se confrunta jurnalistii femei, inclusiv atacuri sexuale.

În mod îngrijorator, doar unul din zece cazuri comise împotriva lucratorilor mass-media în ultimul deceniu a dus la o condamnare. Impunitate încurajeaza autorii crimelor si, în acelasi timp, induce o stare de nepasare în cadrul societatii. Impunitatea genereaza impunitate si alimenteaza un cerc vicios.

Atunci când atacurile asupra jurnalistilor ramân nepedepsite, se da un mesaj negativ, potrivit caruia publicarea adevarului si a opiniilor nedorite îi va face pe oamenii obisnuiti sa aiba probleme. Mai mult arata sursa citata, societatea îsi pierde încrederea în propriul sistem judiciar, menit sa-i protejeze pe toti de atacurile asupra drepturilor pe care le au. Persoanele care comit acte de agresiune împotriva jurnalistilor sunt astfel încurajate când îsi dau seama ca îsi pot ataca tintele fara a se confrunta vreodata cu justitia.

Sursa – agerpres.ro

Cele mai citite

Related Articles