Poluare pe Dunăre! O suprafață de 8 hectare luciu de apă este afectată!

Fluviul Dunărea a fost poluat între localităţile Măcești şi Moldova Veche cu reziduuri de produse petroliere, fiind afectat luciul de apă pe o suprafață de aproximativ 8 hectare.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat au intervenit de urgență în această dimineață pentru evitarea poluării apei potabile a orașului Moldova-Nouă.

„Pata a fost identificată în aceasta dimineață și a fost confirmată de angajații noștri, fapt pentru care am luat deja masuri de a opri extinderea sa. Este o pată de produs petrolier, provenită, probabil, din apa de santină, provenită de la unul din vasele care tranzitează Dunărea. Intervenim, deocamdată, cu formația din Moldova Nouă, care are stocul local pregătit de material absorbant de produs petrolier și vom sprijini și de la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Resița, atât cu material absorbant cât și cu oameni”, a declarat inginerul Vilhelm Szabo, de la  Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin

Conform lui Szabo, apa de santină este folosită pentru balastarea navelor, iar atunci când nu mai este nevoie de ea, unii o aruncă direct în Dunăre, fără a o descarca în port unde această operațiune ar genera costuri. Pentru soluționarea problemei se intervine cu un material absorbant asemănător unui rumeguș care conţine o bacterie, care are rolul de a anihila produsul petrolier.

Pentru moment nu a fost identificat responsabilul de producerea poluării, dar cercetarile sunt în plină desfășurare, Sistemul de Gospodarire a Apelor colaborând în acest sens cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin, Căpitănia Portului Moldova Nouă și Poliția de Frontieră.

„Este suspectat un vapor care se afla în apele sârbești, însă, momentan, se fac verificări pentru a afla dacă aceasta este sursa“, a precizat comisarul șef al Comisariatului Judeţean al Garzii de Mediu Caraș-Severin, Senina Dreve.

Un caz similar a avut loc în urmă cu aproximativ șase ani, atunci situația fiind rezolvată imediat.

Cele mai citite

Related Articles