Generalul Nicolae Ciucă trece în rezervă

General de Armată dr. Nicolae Ionel Ciucă, propus ministru al Apărării în Guvernul Orban, a anunţat, vineri, că trece în rezervă. Ciucă este la finalul mandatului de şef al Statului Major General al Armatei.

Nicolae Ciucă a participat, vineri, la ceremoniile din Parcul Carol de Ziua Armatei României. La finalul ceremoniei, Ciucă le-a declarat jurnaliştilor că, pentru a deveni ministru al Apărării, va trece în rezervă. De altfel, ar fi fost neobişnuit ca România, ţară membră NATO, să aibă în postul de ministru al Apărării un militar activ, uzanţele Alianţei Nord-Atlantice fiind ca armata să se afle sub control civil.

Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Armatei, este un pro-atlantist convins, el participînd la bătăliile din Iraq alături de soldaţii americani. Excelent profesionist, Ciucă a fost în centrul unui scandal politic major între preşedintele Iohannis şi PSD cînd ministrul Apărării, Gabriel Leş, a încercat să-l schimbe din funcţie. Preşedintele i-a prelungit cu un an mandatul, prin decret care a fost contestat de Leş în justiţie, iar instanţa a dat dreptate Administrației Prezidențiale.

Ciucă a fost anterior şef al Statului Major al Forţelor Terestre, iar între anii 2001 şi 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roşii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afghanistan (2002-2003), şi Antica Babilonia, Iraq (2004). Ciucă şi-a cîştigat gradele în teatrele de operaţiuni, el fiind unul dintre puţinii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Iraq).

Din acest motiv a şi fost denumit “generalul deşertului”.

Puteţi urmări mai jos imagini din Bătălia de la Nassiriyah (Iraq, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Cele mai citite

Related Articles