[FOTO] De Ziua Armatei, omagiu militarilor români din teatrele de operații

163
mde

De Ziua Armatei României,  la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, a fost vernisată expoziția de medalii, plachete și elemente de heraldică militară, din colecția privată a Generalului de Brigadă (R), Cristian Dinulică. La manifestare, au fost prezente oficialități județene și locale, înalți prelați și un numeros public.

Expoziția este organizată în colaborare cu Cercul Militar Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin și va rămâne deschisă publicului din Caransebeș, și nu numai, până în 9 decembrie.

De ziua Armatei Române, Gen. bg. (r) Cristian Dinulică a adus un omagiu militarilor români prezenți în teatrele de operații din afara granițelor țării, iar PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, prezent la manifestare, a subliniat importanța legăturii seculare între armata țării și biserica strămoșească. “Nimic fără Dumnezeu” a fost îndemnul Înaltului Prelat al Bisericii Ortodoxe către militarii și elevii prezenți în sala de expoziție a Muzeului din Caransebeș, citând din declarațiile publice ale Regelui Mihai de România, ultimul șef de stat UNS de Biserică în fruntea norodului.

Gen. bg.(r) Cristian Dinulică este fostul commandant al Brigăzii 18 Cercetare Banat din Timișoara și a condus, în Teatrul de Operații din Iraq, Batalionul 32 Infanterie MIRCEA, cunoscut ulterior sub denumirea de SCORPIONII GALBENI. O misiune dificilă în care militarii bănățeni efectuau diferite misiuni în provincial sudică Dhi Qar, un teritoriu deșertic cam de mărimea județelor Timiș și Caraș-Severin la un loc. Un teritoriu disputat de gherilele Sunnite wahabite și de milițiile șiite Badr, ale SCIRI, coordonate de ayatollah-ul Al-Hakim și Armata Mahdi a clericului radical șiit Muqtada Al-Sadr. Când războiul sectar lua o pauză, atît sunniții cît și șiiți luptau împotriva trupelor Coaliției Multinaționale, din care au făcut parte și cele 12 contingente românești dislocate în Iraq între 2003-2010.

Mario Balint