Poprire pe conturile orașului Băile Herculane din cauza unor datorii istorice

Conturile Primăriei Băile Herculane au fost blocate din cauza unor datorii istorice.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Băile Herculane, în anul 2006 au fost emise obligațiuni municipale în valoare de 3.150.000 lei conform Prospectului de Ofertă Publică Primară de Vânzare, autorizată de C.N.V.M. sub numărul 456/09.02.2006. Plata acestora a fost una normală până în anul 2009, iar din iunie 2009 s-au efectuat doar plăți parțiale reprezentând “cuponul” și rata de principal aferentă scadențelor ce au urmat, astfel că, la data de 31 decembrie 2014 Primăria Orașului Băile Herculane înregistra o restanță totală în valoare de 897.944,33 lei (din care 466.956,00 lei principal restant și 432.886,37 lei dobândă restantă), când BCR-ul a emis primele somații de plată.

În intervalul 2014 – 2016 nu s-au mai efectuat plăți, iar Bursa de Valori București delistează emisiunea de obligaţiuni cu probleme “Băile Herculane” simbol (BHR20), după ce această emisiune a fost pe lista de monitorizare în ultimele şase luni, iar Primăria nu a numit un agent de plată, potrivit unui comunicat. Investitorii în obligaţiunile emise de Băile Herculane au rămas cu “buza umflată”, după ce primăria nu le-a mai achitat nici dobânda, nici principalul, începând cu 200

În decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a amendat cu 10.000 de lei pe fostul primar al oraşului Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, pentru că autoritatea locală nu a informat investitorii cu privire la incapacitatea de plată a cupoanelor şi ratelor de principal, iar unii dintre investitori au apelat la instanţă, ca să îşi recupereze banii.

Încă de la preluarea actualului mandat al domnului primar Miclău Cristian, Primăria Băile Herculane a reluat plata acestor obligațiunii cât și a dobânzilor restante, astfel că primul ordin de plată îl regăsim în data de 21.07.2016 când s-au plătit 100.000 lei. În toată această perioada 2016 – prezent, s-au făcut plăți în valoare totală de 795.000 lei, dar insuficient pentru ajungerea la zi cu aceste „datorii istorice” din perioada mai sus amintită.

Astfel că a fost instituită poprirea conturilor orașului Băile Herculane de către Banca Comercială Română S.A. principalul investitor și deținător al acestor obligațiuni.

Această poprire nu va afecta însă plata salariilor și funcționarea instituției în continuare ci doar plata altor obligații financiare și fiscale, până la achitarea sumei de 378.941,41 lei consemnată în această poprire.

Primăria Băile Herculane este în continuare încrezătoare că va trece cu bine și peste acest impediment de natură financiară așa cum a mai trecut și peste altele din 2016 și până în prezent, reușind să facă față tuturor nevoilor de finanțare de care are mare nevoie orașul.

De același autor

Related Articles