Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un nou acord privind Brexit

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul britanic, Boris Johnson, au anunţat, într-o declaraţie de presă comună, că Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un nou acord privind Brexit-ul, document ce exclude orice necesitate de a amâna încă o dată divorţul dintre Londra şi Bruxelles.

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea că noul acord este corect și echilibrat și le-a recomandat liderilor europeni să fie de acord cu documentul.

De partea cealaltă, premierul britanic, Boris Johnson, le-a cerut deputaților britanici să susțină acordul, pentru ca Brexit-ul să aibă loc la data prevăzută, 31 octombrie.

Compromisul privind acordul de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar prin modificarea protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieței unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit.

Nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinație finală, nu se vor percepe taxe vamale ale Uniunii Europene.

De asemenea, nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Spre deosebire de soluția de back-stop, din precedentul acord, respis de parlamentul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit acum să fie înlocuit de un acord ulterior între Uniunea Europeană și Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesie substanțială făcută de europeni.

Noua înțelegere mai trebuie aprobată de legislativul britanic printr-un vot prevăzut pentru sâmbătă, al cărui rezultat este incert.

Sursa: Radio România Actualităţi

Foto: ec.europa.eu

Cele mai citite

Related Articles