[EXCLUSIV] Gheorghe Borcean vs Felix Borcean. Primarul Caransebeşului şi preşedintele Colegiului Medicilor din România au dat cărţile pe faţă!

Problemele de la Spitalul Municipal din Caransebeş par că nu au rezolvare. După ce primarul Felix Borcean afirma în urmă cu câteva zile că medicii din acest spital iau şpagă şi că pacienţii se tem să vină la spital cu buzunarele goale, preşedintele Colegiului Medicilor din România, chirurgul Gheorghe Borcean, care îşi desfăşoară activitatea în acest spital vine şi-l contrazice. În plus, acesta scoate în evidenţă alte probleme grave, pe care primăria, spune el trebuie să le rezolve.

Gheorghe Borcean:”Îmi pare rău să o fac dar trebuie să ştiţi că în urmă cu câteva luni am avut o înţelegere cu primarul pe care-l respect, pentru funcţia pe care o ocupă. Să nu mai atacăm cu vorbe peiorative corpul medical din spitalul pe care îl posedă pentru că Spitalul Municipal din Caransebeş este în subordinea primăriei. Este nefiresc să se vorbească într-un asemenea mod despre o categorie profesională care este printre cele mai calificate de a spune un cuvânt în societate. În loc să se ocupe domnul primar de şefiile de secţii de ambulatorul de specialitate, că un medic se duce şi acolo şi dincolo să facă şi să vadă ceea ce trebuie şi o să vă dau câteva exemple: în curtea din spatele spitalului nu poţi intra că te mănâncă şerpii şi este o curte mare de mii de metri pătraţi. În loc să se ocupe de şpaga pe care ar putea să o primească doctorii, lucru nedovedit, adică este o acuzaţie falsă pentru că aşa se vorbeşte şi dă bine la public. Domnul primar ar trebui să vadă că dintre cele 6 lifturi ale spitalului funcţionează doar unul singur şi nu de acum, ci de luni de zile şi cu acela se transportă şi cadavrele şi gunoaiele şi dejecţiile din sălile de operaţii şi produsele biologice şi nou născuţii şi alimentele şi aparţinătorii cu acelaşi lift da? Asta e sarcina lui în spital să plătească şi să aibă grijă de infrastructura spitalului, nu să se ocupe de chestiunile medicale sau dacă tot o face ar trebui să ştie care e realitatea, că farmacia spitalului e goală şi aproape în mod constant medicamente de importanţă maximă nu se găsesc şi suntem nevoiţi să tratăm pacienţii cu vorbe bune şi îi rugăm să-şi cumpere medicamente deci lucrurile astea ar trebui să le ştie primarul şi de acestea să se ocupe şi să critice pe cei care nu-şi fac treaba nu să se ocupe de practica profesiei medicale care nu intră în atribuţia dumnealui, să organizeze concursuri, state de funcţii, transferuri de posturi şi mai ales ar trebui şă domnul primar că este absolut nefiresc să ai o instituiţie în subordine, care instituţie din bugetul pe care îl are peste 95 de procente îl dă pe salarii atunci ar şti de ce spitalul se afundă tot mai mult în datorii până în ziua în care nu va mai funcţiona şi cineva va întreba de ce nu ai făcut nimic pentru aceste probleme….pentru că tu te-ai ocupat de doctori şi de asistente care primesc sau nu şpagă. Şi vreau să mai adaug un lucru în nopţile trecute s-au înregistrat 2 grade afară şi centrala termică a spitalului este absolut demontată complet şi vine frigul iar spitalul nu are o centrală termică, îmi pare rău dar acesta este adevărul, aceste probleme sunt grave şi cine să le rezolve medicii?”, ne-a declarat în exclusivitate preşedintele Colegiului Medicilor din România, chirurgul Gheorghe Borcean.

La polul opus, primarul Felix Borcean nu rămâne fără replică şi are un punct de vedere pentru toate aceste probleme.

Felix Borcean:”Domnul doctor Borcean aruncă nişte fumigene… pentru că adevăratele probleme din spital nu sunt acestea. Întradevăr este posibil să nu fie tunsă iarba, este posibil să fie mizerie pe anumite secţii dar aceste lucruri nu ţin neaparat de primărie pentru că Spitalul Municipal are angajaţi care să se ocupe de aceste lucruri, suntr vre-o 35 de angajaţi, muncitori, portari care ar putea să facă aceste lucruri nu să stea toată ziua cu mâinile în sân. Eu am semnalat problemele fundamentale ale spitalului cum ar fi lipsa ambulatoriului, practica unor medici de a lucra în timpul serviciului în ambulatoriul privat şi şpaga pe care ne-o semnalează foarte mulţi dintre pacienţi doar că aceştia se tem să semnaleze public sau la organele competente acest lucru. Eu nu acuz, ci doar am preluat aceste plângeri ale cetăţenilor, nu am făcut o referire la un anumit medic, sunt convins că există şi medici care nu mai practică astfel de lucruri la Caransebeş dar fenomenul încă nu este estompat. Şi problema cu lifturile, da se tot aruncă în cârca primăriei şi acest lucru, nici noi nu suntem o instituţie atât de bogată încât să direcţionăm toate fondurile către spital, există contracte cu firme care repară lifturile şi managementul trebuie să pună umărul pentru a rezolva aceste probleme nu să tot îndrepte degetul către primărie pentru că noi chiar le-am fost alături de fiecare dată, am reparat o grămadă de secţii, am zugrăvit saloane dar repet primăria nu este o instituţie care să gestioneze eminamente Spitalul Municipal din Caransebeş. Cât despre centrala termică, mă îndoiesc că acest lucru este adevărat, în fiecare sezon rece lucrurile au stat cum trebuie la Spitalul Municipal Caransebeş, mă îndoiesc că anul acesta spitalul va fi privat de căldură. Ca o concluzie, trebuie să ne facem curăţenie în ograda proprie să eliminăm lucrurile care aduc atingeri spitalului. Niciun pacient nu o să vorbească despre aceste probleme ce ţin de lift, iarba netăiată etc. ci pe ei îi interesează calitatea actului medical şi teama de a merge la spital cu mâinile goale. Spitalul în ansamblul său este privat de unele fonduri care ar putea veni în visteria spitalului şi nu în conturile unor medici care lucrează în privat”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

Care este adevărul şi cum se vor rezolva aceste probleme, rămâne de văzut, cert este că în acest moment cei care au de suferit sunt pacienţii.

2 COMENTARII

  1. Felix Borceanu nu ai dreptate în ceea ce spui Gheorghe Borceanu are dreptatea în spatele spitalului din păcate numai gunoaie, Felix Borceanu dar asistati sociali de ce nu îi trimiți la treabă să ii ți la circiuma

  2. Dr Borcean ar trebui să bage capul în pământ. Personal mi s-a cerut 1000€,de către el, pt o operație. Operație care a costat la o clinică privată din Oradea doar 3200 lei !!!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles