Ministerul Sănătăţii va cumpăra aparate de radioterapie!

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, susţine că în spitalele din România este nevoie de 144 de aparate de radioterapie, iar în prezent sunt funcţionale doar 32.

Potrivit demnitarului, în luna noiembrie vor fi achiziţionate 10 aparate de radioterapie, urmând ca anul viitor să mai fie cumpărate alte zece, printr-un program al Băncii Mondiale.

“Romania are nevoie de 144 de aparate de radioterapie. Avem în acest moment 32 functionale. (…) Tratamentul pacientului bolnav de cancer este un tratament complex si presupune tratament multimodal, asa cum spun medicii. Asta inseamna chimioterapie, radioterapie. (…) Din pacate, foarte multi pacienti au nevoie de aceasta procedura. (…) Incepand cu luna noiembrie, vor mai fi achizitionate zece aparate care vor fi montate in diverse locuri din tara, prin programul Bancii Mondiale, iar anul viitor inca zece aparate, toate acestea vor fi instalate in spitalele publice”, a declarat Sorina Pintea conform Agerpres.

Referindu-se la citostatice ea a precizat ca doua dintre cele 12 medicamente de acest fel cu risc de discontinuitate au intrat miercuri in tara.

De asemenea, edilul sef al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat ca recent a fost achizitionat la Spitalul Coltea un aparatul de inalta performanta – un accelerator liniar pentru radioterapie – de aproape 1,5 milioane de euro.

Sursa foto: formare medicala

De același autor

Related Articles