Parisul se pregăteşte pentru protestele “vestelor galbene” şi pentru marşul pentru acţiune împotriva schimbărilor climatice

42

Aşa numitele “veste galbene” revin astăzi pe străzile Parisului, iar forţele de ordine au pregătit un dispozitiv special de intervenţie, pentru a putea răspunde la eventuale turbulenţe. În capitala Franţei este aşteptată şi o manifestaţie organizată de activiştii care doresc să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice.

Peste 7.000 de poliţişti şi jandarmi vor asigura astăzi securitatea manifestaţiilor şi ordinea publică la Paris – a anunţat şeful poliţiei. În paralel, vor fi desfăşurate echipe mobile de pompieri, unii pe motociclete, pentru a stinge rapid eventualele incendii. Pe lângă tradiţionalul protest de sâmbătă al “vestelor galbene” va avea loc şi marşul pentru acţiune împotriva schimbărilor climatice, unde ar putea participa câteva sute de mii de persoane.

Poliţiştii i-au avertizat pe organizatori că au anumite responsabilităţi legale privind menţinerea unei atmosfere paşnice în timpul manifestaţiilor. Ca măsuri preventive, Bulevardul Champs-Élyséeş precum şi alte zone şi artere sensibile au fost decretate sectoare interzise pentru manifestaţie, iar cei care vor încerca să se adune acolo vor fi amendaţi pe loc şi obligaţi să plece. Pericolul îl reprezintă, ca de fiecare dată, aşa-numiţii Black Blocş grupurile de agresori îmbrăcaţi în negru şi cu cagule pe faţă, care se infiltrează printre protestatari, atacă forţele de ordine şi provoacă distrugeri şi incendieri.

Asociaţia Profesională a Comercianţilor din Paris a anunţat că o parte dintre magazinele aflate pe traseul marşurilor vor rămâne închise. Din cauza acestor mişcări sociale şi a măsurilor de a interzice accesul în anumite zone, multe instituţii publice şi de cultură din Paris au decis să nu îşi deschidă porţile astăzi, când încep manifestările de Zilele Europene ale Patrimoniului. “Vestele galbene” au făcut apeluri la mobilizare şi la Toulouse şi Montpellier