Începe plata pensiilor la noile valori

Plata pensiilor la noile valori, majorate, începe efectiv astăzi.

Valoarea punctului de pensie a crescut ieri cu 15% şi a ajuns la 1.265 de lei. Şi pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari s-a majorat cu 64 de lei, de la 640 la 704 lei.

Ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat ieri că va propune ca pensionarii să primească anticipat un procent din suma care li s-ar cu veni la recalcularea pensiilor din 2021.

El a precizat că îi va lansa ministrului muncii această provocare, spunând că s-ar putea aplica o sumă forfetară, cum ar fi 150 de lei pentru o majorare de 300 de lei, cuvenită la recalcularea de peste doi ani.

“În 2021, când se termină recalcularea, vedem cum a fost, dacă a fost sau nu corectă suma” – le-a spus Eugen Teodorovici pensionarilor cu care a avut o întâlnire la Constanţa.

“Dacă e mai mult îi dăm diferenţa omului, dacă e mai puţin vedem ce facem atunci”, a mai adăugat Teodorovici.

La aceeaşi reuniune ministrul interimar de interne, Mihai Fifor, a declarat că există un grup de lucru cu reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor militarilor în rezervă. Împreună ei pregătesc un proiect privind pensiile militare.

Principiile sunt cele cunoscute: la funcţie gală, grad egal şi vechime egală pensia să fie egală. E cam la fel cum funcţionează şi pensia pentru partea civilă – a spus Mihai Fifor.

Iar ministrul muncii, Marius Budăi, a afirmat că nu se pune problema unor tăieri ale pensiilor militare.

În fine, în ceea ce priveşte recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupe speciale de muncă, Marius Budăi a anunţat aseară într-o emisiune de televiziune că încă se lucrează la aceste date, iar numărul celor care sunt în această categorie este în jur de 63.000.

susra- rador.ro

De același autor

Related Articles