31 iulie, Ziua Internaţională a Rangerilor

În fiecare an, în data de 31 iulie, în lume se sărbătorește Ziua Internațională a Rangerului, proclamată oficial în 2007, la inițiativa Federației Internaționale a Rangerilor Astăzi, după 12 ani de la proclamare, Ziua Rangerului este sărbătorită de către 101 de organizații ale rangerilor, de pe șase continente. În România, această zi se sărbătorește începând cu anul 2013.

Rangerii Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului sunt prezenţi zilnic în aria protejată, spune directorul Administraţiei Parcului, Nicolae Ifca.

„Activităţile desfăşurate cu această ocazie sunt de monitorizare a păsărilor, nevertebratelor, mamiferelor şi faunei acvatice din zona Comarnic. S-au făcut observaţii în habitatele acvatice din valea Comarnic şi evaluarea peisajului de tufărişuri şi pajişti. Echipele de rangeri s-au deplasat şi pe traseul turistic triunghi albastru pentru verificări şi oferirea de informaţii turiştilor. O altă echipă a asigurat ghidarea a două grupuri de vizitatori în Peştera Comarnic. O zi ca oricare alta în care rangerii îşi desfăsoară activitatea în folosul parcului naţional”.

În România există la ora actuală 13 parcuri naționale, 13 parcuri naturale, 2 Geoparcuri, Rezervația Biosferei Delta Dunarii, 381 de situri Natura 2000 şi peste 1.000 de alte arii protejate de dimensiuni mai mici, toate acestea cumulând peste 18% din teritoriul țării.

Rangerul este persoana care se ocupă, în principal, de asigurarea conservării şi protejării patrimoniului natural, cultural şi istoric situat în ariile protejate. Desfăşoară activităţi de ghidaj şi supravegherea activităţii turiştilor, realizează intervenţii şi amenajări necesare activităţii de turism în aria respectivă. Rangerul colaboreaza cu localnicii din zonă, cu cercetători, formaţiuni salvamont şi salvaspeo, operatori turistici. El răspunde de aplicarea legilor şi regulamentelor în ariile protejate, de asigurarea securităţii turiştilor. Organizarea unor activităţi educative în centrele de vizitare sau pe teren reprezintă componente obligatorii ale activităţii lor.

Prin calitatea de ranger se înţelege persoana nominalizată în stadiul actual, în România,  ca gardian ecologic, custode sau agent de teren şi care indeplineşte servicii asociate cu munca de ranger.

La mulţi ani rangerilor de pretutindeni!

De același autor

Related Articles