Aplicaţia APEL 112 are 100 de mii de descărcări, în două zile

272

Cazul crimelor din Caracal a stârnit numeroase controverse privind modul de reacţie a autorităţilor, iar una dintre agenţiile criticate a fost Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, căruia i s-a reproşat că nu a putut localiza mai precis apelul adolescentei sechestrate.

STS a transmis printr-o declaraţie de presă ca operatorii 112 ai STS transferă apelurile de urgenţă către dispecerii agenţiilor de intervenţie. Prin agenţie de intervenţie se înţelege: Ambulanţă, SMURD, Poliţie, Jandarmerie, alte servicii publice profesioniste sau voluntare, în funcţie de urgenţa reclamată. De asemenea STS a transmis ca a dezvoltat începând cu data de 15 februarie si a lansat gratuit aplicaţia Apel 112, care permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului mobil.

Purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, Marius Săndulescu spune că aplicatia Apel 112 este de un real folos in special jandarmilor montani:

Marius Săndulescu, purtător de cuvânt Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş Severin

La începutul acestui an, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a lansat aplicaţia Apel 112 pentru telefoanele mobile. O aplicaţie capabilă să genereze informaţia de localizare şi să transmită poziia geografică a telefonului. Este o aplicaţie de un real folos pentru jandarmii montani, care în baza coordonatelor primite de la persoanele în cauză, pot identifica locaţia acestora, iar cu ajutorul GPS-lor din dotare, se deplasează în cel mai scurt timp pentru a acorda sprijinul necesar. Aceasta este o aplicaţie ce poate salva vieţi.

Atenţie însă, pentru a folosi această aplicaţie, utilizatorii trebuie să aibă serviciul de date activat pe abonamentul sau cartela pre-paid pe care o deţin.

Chiar dacă aplicaţia este instalată şi activă, aceasta nu va transmite automat localizarea în urmatoarele situatii specifice: dacă numărul de telefon nu aparţine unui operator mobil din România, daca nu există acoperire a operatorului care deţine numărul de telefon sau dacă telefonul este în Roaming.

Potrivit cifrelor afişate în Google Play, luni, 29 iulie 2019, aplicaţia “Apel 112” a depăşit 100 de mii de instalări şi are peste 500 de recenzii pentru versiunea de Android, sistemul de operare cel mai utilizat pe telefoanele mobile din România.