Colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie! Sesizează Garda de Mediu din judeţul tău!

Oamenii pot sesiza Garda de Mediu în cazul în care companiile de salubritate nu colectează separat deşeurile reciclabile – Asociaţia Declic a creeat o pagină de internet unde se poate face acest lucru. Legea spune că de la 1 iulie colectarea selectivă este obligatorie, iar primăriile şi companiile de salubritate pot fi amendate cu până la 40.000 de lei.

Colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019.
Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic.

Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cei 4 recipienți pentru cele 4 fracții.Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20 000 – 40 000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări.

Intră AICI pentru a depune o reclamaţie!

Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalți le scade factura cu 25%.

Anual, locuitorii și firmele din România trimit aproape 270 milioane de tone de gunoi la depozitele de deșeuri, din care doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat. Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.

Cele mai citite

Related Articles