În ciuda ploii de afară şi cea de-a a 3-a seară a Festivalului de Jazz de la Gărâna a fost una reuşită.

Circulă de ani de zile printre spectatori şi o vorbă că dacă nu plouă la jazz înseamnă că organizatorii nu şi-au făcut bine treaba. Nu de alta dar până acum nu a existat nicio ediţie de festival în care să nu plouă. Chiar şi aşa publicul a rămas şi timp de aproximativ 2 ore a stat în ploaie, nu a plecat nimeni acasă pentru că oamenii erau pregătiţi să înfrunte acest fenomen meteo. Toţi aveau în dotare umbrele şi pelerine de ploaie astfel că s-au putut bucura de o atmosferă excepţională graţie artiştilor internaţionali care şi aseară au făcut un show incendiar.

Trio Jacky Terrasson a făcut senzaţie pe scena festivalului, aseară. Publicul a aplaudat minute în şir şi a cerut Bis de două ori. Lars Danielson şi Paolo Fresu au încheiat seara. Cele două personalităţi ale jazzului mondial s-au întâlnit pentru prima oară şi au creat împreună, pe scena de Jazz de la Gărâna o paletă bogată de emoţii prin intermediul instrumentelor lor. Melodii simple dar şi un spaţiu deschis pentru imaginaţie sunt atributele acestui festival reuşit.

Festivalul de Jazz de la Gărâna continuă astăzi cu , John Surman Trio şi Moshulu. Maciej Obara Quartet vine cu o experienţă de jazz european care ne aduce mai aproape de energia artiştilor polonezi, reprezentată atât de bine de Pink Freud şi Adam Ba?dych cu un an în urmă, în aceeaşi poiană. Saxofonistul polonez Maciej Obara şi-a câştigat notorietatea pe scena de jazz internaţională din 2006, când a câştigat Bielska Zadymka Jazz Contest. De-a lungul anilor, Obara şi-a dezvoltat un limbaj muzical original şi a colaborat cu numeroşi artişti din Japonia, S.U.A. şi Europa. În 2012 a înfiinţat un quartet internaţional şi cu el a înregistrat primul album la ECM Recordş Unloved (2017). La Gărâna Jazz Festival 2019 va fi secondat de trei personalităţi ale jazzului scandinav: norvegienii Hĺvard Wiik (pian) şi Ole Morten Vĺgan (contrabas) şi suedezul Jon Fält (baterie).

Multi-premiat şi aclamat în întreaga lume, bateristul american Bobby Previte reuneşte după 20 de ani supergrupul nord-american Bump, sub titulatura Bobby Previte’s Classic Bump Band. Din grup fac parte: maestrul avangardist al saxofonului alto Marty Ehrlich, trombonistul inovator Ray Anderson, celebrul pianist şi compozitor Wayne Horvitz şi Jerome Harriş unul dintre cei mai versatili chitarişti americani. Va fi 100% jazz american de cea mai înaltă clasă, alimentat de energia, creativitatea şi virtuozitatea acumulate în cei 20 de ani de concerte şi explorări muzicale care au trecut peste fiecare.

Tot duminică, scena din curtea Hanului La Răscruce va găzdui quartetul saxofonistului şi compozitorului berlinez Philipp Gropper – Philm. Quartetul, ai cărui membri sunt pianistul Elias Stemeseder, basistul Robert Landfermann şi bateristul Oliver Steidle, testează limitele jazzului şi ne pune în faţa unui univers muzical imprevizibil. ”Consequences”, cel mai nou album, este o interpretare actuală a realităţii zilelor noastre şi un exerciţiu de imaginaţie pentru fiecare dintre noi.

Gărâna vă aşteaptă şi astăzi!