Generalul Ciucă i-a vizitat pe viitorii corespondenţi de război

165

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, s-a întâlnit marți, 2 iulie, în Cheile Râșnoavei, cu tinerii care participă la Cursul pentru jurnalişti care transmit din zone de conflict, ediţia 2019, transmite Radio România Actualităţi.

În cea de-a treia zi a cursului, activitate ce se desfășoară în perioada 30 iunie – 6 iulie, la Centrul de Național de Instruire Întrunită “Getica”, jurnaliștii au participat la exerciții alături de militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte și de cei ai Batalionului 52 Forțe pentru Operații Speciale, militari cu o vastă experiență internațională.

Vânătorii de munte le-au prezentat și totodată i-au instruit pe jurnaliști cum se execută misiunile într-un mediu operațional greu accesibil, respectiv zona montană. Jurnaliștii au avut oportunitatea să învețe noțiunile de bază ale unui vânător de munte, precum recunoașterea și deplasarea pe un traseu de munte, executarea unei escalade pe un versant muntos sau coborârea în rapel. De asemenea, luptătorii din Forțele pentru Operații Speciale le-au prezentat jurnaliștilor, modul de operare în cadrul operaţiilor speciale independente sau în misiunile executate în sprijinul forţelor convenţionale.

Este un program cu tradiție de acum al Ministerului Apărării Naționale, iar dumneavoastră beneficiați de experiența și cunoștințele unora dintre cei mai buni militari ai Armatei României. Instructorii pe care îi aveți alături sunt militari extrem de bine pregătiți din Batalionul 52 Forțe pentru Operații Speciale, cu mare experiență operațională. Totodată, vânătorii de munte care astăzi au misiunea să vă împărtășească tainele instrucției alpine sunt exponenții acelei resurse umane cu care armata se mândrește, și în care investește permanent. 

Vă instruiți în Centrul Național de Instruire Întrunită, una din facilitațile cele mai mari și mai complexe dintre cele existente în Alianța Nord-Atlantică, deci sunt sigur că veți beneficia de toate condițiile pentru ca să puteți să vă însușiți cunoștințele și să vă formați deprinderile pe care organizatorii le-au considerat necesare pentru ca dumneavoastră să puteți merge alături de militarii noștri în teatrele de operații și să vă desfășurați activitatea cât mai profesionist. Sunteți pe mâini bune, vă urez succes, iar sâmbătă să plecați din Cincu convinși că vă puteți baza oricând pe militarii Armatei României”, le-a declarat generalul Ciucă jurnaliștilor-cursanți.

Cei 20 de jurnaliști care participă la curs vor dobândi, în cadrul celor două module, teoretic şi practic, cunoștințe pe teme privind procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, reguli de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operaţională, caracterizarea teatrelor de operaţii din punct de vedere al riscurilor, proceduri de acordare a primului ajutor informează un comunicat de presă primit de la SMAp.

Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, a participat şi la ceremonia organizată cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica”.

Cu această ocazie, Drapelul de luptă al unității a fost decorat de președintele României cu Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de cavaler, decorația fiind conferită de către șeful Statului Major al Apărării. Tot în cadrul acestei ceremonii, a fost dezvelit un monument aniversar. 

La festivitate, alături de personalul unității, au participat reprezentanţi ai Statului Major al Apărării  și Statului Major al Forţelor Terestre, autorităţi publice judeţene şi locale, cadre militare active şi în rezervă, se precizează în comunicatul de presă primit de la SMAp. 

Transformarea centrului de instruire, așa cum îl vedem noi astăzi, a reprezentat un efort susținut financiar, dar mai ales uman. Avem modelul Centrelor de instruire multinaționale de la Hohenfels și Grafewohr, avem oameni pregătiți, cu experiență multinațională, avem instructori certificați și, nu ne rămâne decât să continuăm să dezvoltăm ceea ce avem, să continuăm să creștem în termeni de infrastructură, dar mai ales în termeni de interoperabilitate cu aliații și partenerii, pentru a extinde participarea acestora la activitățile și exercițiile noastre. Interoperabilitatea nu este doar despre tehnologie, ci despre oameni și procese, despre militarii noștri și dezvoltarea capabilităților critice de bază ale câmpului de luptă cum ar fi comunicarea și înțelegerea aliaților și partenerilor.

Participarea la exerciții multinaționale crește nivelul de pregătire, îmbunătățește profesionalismul nostru și îmbunătățește coordonarea globală cu aliații și partenerii în perioadele de criză. Astfel, Armata României are ocazia să-și testeze gradul de interoperabilitate în exerciții complexe, dificile, care folosesc capabilități moderne de luptă. Ultimele exerciții SABER GUARDIAN, WIND SPRING, JOINT RESOLVE, VIGUROS WARRIOR vin să sprijine din plin aceste afirmații. Un efort de echipă, intens, dar cu rezultate pe măsură”, a transmis generalul Ciucă celor prezenți la activitate.

sursa foto MApN