ANM: Cod portocaliu de furtună şi grindină, de sâmbătă şi până luni

Meteorologii au emis doua atentionari Cod portocaliu de furtuna si grindina valabile sâmbata, între orele 15:00 si 23:00, si duminica, de la ora 15 si pâna luni, la ora 15.

Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), de sâmbata, 22 iunie, de la ora 13 si pâna la ora 23, în judetele Suceava, Botosani, Neamt si în zona de munte a judetelor Bistrita-Nasaud si Maramures se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica accentuata. Vor fi averse torentiale, intensificari ale vântului, vijelii, grindina si frecvente descarcari electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitati de apa ce vor depasi 35…40 l/mp si izolat 50…60 l/mp.

Potrivit ANM, de duminica, 23 iunie, ora 15 si pâna luni, 24 iunie, ora 15, în judetele Timiş Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olţ Hunedoara, precum si zona montana si submontana a judetelor Argeş Sibiu si Alba se vor semnala manifestari de instabilitate atmosferica accentuata. Vor fi averse torentiale, intensificari puternice ale vântului, vijelii, grindina si frecvente descarcari electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitati de apa ce vor depasi 40 l/mp si izolat 60…70 l/mp.

Metrologii au emis si doua atentionari Cod galben de furtuna si grindina. Una este valabila de sâmbata, de la ora 13 la ora 23. În intervalul mentionaţ în zonele de deal si de munte, precum si în Moldova, Transilvania, Maramureş estul Munteniei si vestul Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vântului, vijelii si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…25 l/mp si pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Totodata, de duminica 23 iunie, ora 3, si pâna luni, 24 iunie, ora 15, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vântului, vijelii si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…25 l/mp si pe arii restrânse 40…50 l/mp.

De asemenea, ANM a emis o informare meteorologica de instabilitate atmosferica si cantitati de apa însemnate.

Astfel, în intervalul 22 iunie, ora 10:30 – 25 iunie, ora 23:00, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata în cea mai mare parte a tarii. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vântului, vijelii si caderi de grindina. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp. Vremea va fi calduroasa, îndeosebi în sudul si estul tarii, unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicaţ iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati.

Sursa – agerpres.ro

Cele mai citite

Related Articles