[FOTO] Festivalul-concurs de folclor „Aurelia Fătu-Răduţu” de la Bocşa s-a încheiat. Marele trofeu a luat calea Olteniei

1086

[UPDATE] În memoria Aureliei Fătu-Răduțu, în Banatul de Munte, în localitatea sa natală, Bocșa se organizează an de an un festival ce-i poartă numele și care își propune pe lângă a-i cinsti memoria să promoveze şi tinere talente. Festivalul Concurs Național de Interpretare Vocală a Muzicii Populare Românești „Aurelia Fătu-Răduțu”a ajuns la cea de-a XXVI-a ediţie!

Consiliul Județean Caraș- Severin, Primăria și Consiliul Local Bocșa,Casa Orășenească de Cultură,Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale organizează acest eveniment în perioada 19 iunie – 20  iunie.

În urma probelor din concurs, juriul a desemnat câştigători pe Denisa Amalia Ţanigoi din Reşiţa, Caraş-Severin care a luat Premiul I, iar Marele trofeu al festivalului “Aurelia Fătu-Răduţu” a fost câştigat de Lorena Minodora Ene, din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, cu un bogat repertoriu gorjean, a precizat pentru Radio România Reşiţa, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa, Dan Liuţ.

Celelalte premii au fost câştigate de:

Premiul II: Florin Ştefan din comuna Bucşani, judeţul Dâmboviţa

Premiul III: Stelian Păun din comuna Letca Nouă, judeţul Giurgiu

Menţiunea I: Diana Maria Creţu din satul Curci, judeţul Sibiu

Menţiunea II: Dorinel Gavriluţ din satul Gladna Română, comuna Fîrdea, judeţul Timiş

Premiul Radio România Regional: Diana Maria Creţu din satul Curci, judeţul Sibiu

Premiul Televiziunii Banat: Alexandra Savu din Butoieşti, judeţul Dolj

Premiul Centrului de Creaţie: Antonia Ana Maria Franţ din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin

Premiul Casei Orăşeneşti de Cultură Bocşa: Andrei Nicolae Girel din Constanţa, judeţul Constanţa

Premiul Primăriei oraşului Bocşa: Andreea Roxana Ştefănescu din Vadu Paşii, judeţul Buzău

Manifestarea s-a desfăşurat pe scena amenajată în aer liber în spatele Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, str. 1 Decembrie 1918, nr. 43.

***

Programul evenimentului:

Miercuri 19 iunie 2019 La sediul Casei Orăşeneşti de Cultură, str. 1 Decembrie 1918, nr.43 (tel.0355/ 566.613 sau e-mail casadeculturabocsa@yahoo.com)

Ora 08,00 -10,00 – primirea concurentilor (la Casa Orăşenească de Cultură);

Ora 10,00 – 12,00-preselecţia candidaţilor(la Casa Orăşenească de Cultură);

Ora 12.30 – repetiția preliminară;

Ora 15.00 –cazarea şi masa juriului şi concurenţilor rămaşi în competiţie ;

Ora 19.00 – deschiderea Festivalului;

Ora 20.00 – concursul de interpretare; (scena amenajată în aer liber pe platoul din spatele Casei Orășenești de Cultură Bocșa)

Ora 21.30 – spectacol folcloric susţinut de câştigătorii ediţiei anterioare, dar şi de interpreţi de seamă ai folclorului românesc.

Joi 20 iunie 2019

Ora 20.00 – Premierea câştigătorilor;(scena amenajată în aer liber pe platoul din spatele Casei Orășenești de Cultură Bocșa)

Ora 21.00 – Gala laureaţilor. Spectacol extraordinar „In memoriam Aurelia Fătu Răduţu” .

Pentru informaţii şi înscrieri: tel. 0355/566.613 sau 0744.838.802, ori la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com, 

Aurelia Fătu Răduțu s-a născut în 12 iunie 1929, acum 90 de ani la Vasiova, într-o căsuță modestă de pe str. Bârzavei la nr. 12. Este considerată una dintre cele mai valoroase interprete ale muzicii populare românești. A început să cânte de la 6 ani, iar primii profesori de muzică i-au fost Ion Românu și Miron Șoarec.

Tatăl Aureliei se numea Teodor Făt și era un lăcătuș originar din Dognecea. Mama solistei se numea Maria Ioan, originară din Vasiova.

În 1941, interpreta urmează Gimnaziul de Stat pentru Fete din Reșița, iar în 1949 absolvă Liceul Mixt tot din Reșița. După unele informații, ministrul Carol Loncear, originar din Bocșa Montană, ar fi lansat-o în cariera ei artistică. În 1950, Aurelia intră la Conservatorul din București.

În 1950, solista s-a căsătorit la București cu colonelul de aviație Ion Răduțu, iar în 1953 se naște unicul lor fiu, Adrian, care e inginer. Se angajează, în 1950, la Orchestra „Barbu Lăutaru” la vremea aceea a Institutului de Folclor. Aici activează sub bagheta unor importanți dirijori, precum Ion Luca-Bănățeanu și Nicu Stănescu.

Începând cu 1953, Aurelia Fătu-Răduțu a debutat în spectacolele Teatrului „Constantin Tănase” din București, a cântat în Orchestra Radiodifuziunii Române, Rapsodia Română, “Ciocârlia” din Bucureşti, fiind prietenă cu solista Angela Moldovan, şi a colaborat constant cu singurul Ansamblu Profesionist bănăţean de odinioară – “Doina Banatului” din Caransebeş, condus de inconfundabilul Lae Perescu.

A realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu dirijorii Ion Luca-Bănățeanu, Victor Predescu și George Vancu. Mai târziu, după 1962, solista are apariții frecvente și la TVR. A făcut turnee prin țară și în străinătate: U.R.S.S., China, Japonia, Franța, Italia, Anglia.

În anul 1986, la 14 ani de la decesul artistei, poetul Nicolae Sârbu scria, cu părere de rău, în ziarul Flamura din Reșița: „Era o femeie frumoasă, cu o ținută statuară, cu păr negru și ochi căprui, tipul bănățencei, iradiind în jur siguranță și bună dispoziție. Nici o instituție culturală nu mi-a putut pune la dispoziție un disc al Aureliei Fătu-Răduțu, nici date biografice sau vreo referință critică de specialitate despre activitatea acestei interprete de excepție”.

În august 1972 Aurelia vine pentru ultima dată la Vasiova. Boala ei, cancer la gât, începe să-și facă efectul și nu mai putea cânta. Peste o lună, la 25 septembrie 1972 Aurelia Fătu-Răduțu moare la București, cu doar două zile înaintea unei alte mari interprete de muzică populară, Maria Lătărețu.

NOTĂ!

Organizatorii își rezervă dreptul de a aduce modificări programului propus!

Radio România Reșița este partener media al Festivalul Concurs Național de Interpretare Vocală a Muzicii Populare Românești „Aurelia Fătu-Răduțu” ajuns la cea de-a XXVI-a ediţie!

Anca Bica Bălălău, Hardy Cvoica