A plouat cu găleata în Arad

101

A fost cod roşu, aseară, în nordul judeţului Arad. Aproximativ 30 de gospodării au fost inundate în comuna Dezna şi alte 15 în satul aparţinător, Buhani.

O familie, formată din 5 persoane a fost evacuată pentru că locuinţa nu prezenta siguranţă. Drumul dintre cele două localităţi a fost acoperit de apă a cărei lame a ajuns chiar şi la 80 de centimetri. Preventiv, alimentarea cu energie electrică a satului Buhani a fost întreruptă.

Pompierii au rămas în zonă toată noaptea, iar astăzi, situaţia va fi revaluată pentru a se vedea dacă este nevoie de suplimentarea forţelor de intervenţie, spune purtătorul de cuvânt al ISU Arad, maior George Pleşca. Pompierii au emis şi un mesaj prin RO-Alert pentru respectiva zonă.

În această dimineaţă, la Buhani apa s-a retras şi s-a reluat alimentarea cu energie electrică. Pompierii evacuează apa din pivniţele şi subsolurile inundate.

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni o încălzire accentuată a vremii. Temperaturile vor ajunge şi la 32-34 de grade, însă fenomenele de instabilitate vor continua să se manifeste aproape zilnic. Pentru moment, rămân în vigoare atenţionări de inundaţii. 13 bazine hidrografice din 32 de judeţe sunt, până în această după-amiază, sub cod galben de inundaţii şi depăşiri ale cotelor de atenţie. Potrivit hidrologilor, vor creşte debitele mai ales pe râuri din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Argeş şi Neamţ. Rămân în vigoare şi atenţionările legate de Dunăre, vizată de coduri portocalii şi galbene pe aproape toată lungimea fluviului în ţara noastră.