Începe exerciţiul NATO Saber Guardian

154

România găzduieşte de astăzi cel mai mare exerciţiu NATO, pe teritoriul naţional din acest an. La aplicaţia militară participă peste 8.000 de militari, cu exerciţii programate în mai multe poligoane. Partea operaţională a exerciţiului va dura până pe 24 iunie., scrie Radio România Actualităţi.

Radu Dobriţoiu a obţinut o declaraţie despre acest exerciţiu de la şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Un exerciţiu care are ca principal element de planificare şi coordonare, comandamentul Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa. Suntem partenerul principal. Scenarul este unul cât se poate de complex. Atributul acesta al complexităţii se regăseşte transpus în procesul de planificare în utilizarea unor pachete de forţe care vin şi dau greutate acţiunii militare, nu prin cantitate, ci prin calitate.

În cadrul aplicaţiei va fi simulată forţarea Dunării la Borduşani. La baza aeriană Bobocul vor fi paraşutaţi 1.300 de militari americani, germani şi olandezi, iar în Poligonul Capul Midia se va trage cu sisteme antiaeriene Patriot şi rachete Stinger americane. La Cincu şi Babadag se vor efectua trageri cu muniţie de luptă.

sursa RRA

foto RRA