Veşti bune pentru micii întreprinzători

175

Reprezentanţii Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest au venit astăzi, la Reşiţa cu veşti bune pentru cei care vor să-şi dezvolte afacerea. Prin Regio – Programul Operațional Regional sunt disponibile noi oportunități de finanțare.

Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a găzduit un seminar de informare, adresat micilor întreprinzători care vor să se extindă. Este vorba de lansarea unui nou apel de proiecte pentru Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri. Regiunea Vest dispune de o alocare financiară de peste 10 milioane de euro în cadrul acestui apel de proiecte.

Georgiana Radac, șeful Direcției de Evaluare, Suport și Implementare POR a spus că valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro, iar valoarea maximă a ajutorului în regim de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice este de 200.000 euro. Finanțarea nerambursabilă solicitată poate reprezenta cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

Condițiile specifice de accesare a fondurilor nerambursabile sunt precizate în Ghidul solicitantului, disponibil pe site-ul ADR Vest (secțiunea  POR 2014-2020/Ghiduri de finantare/ Apeluri lansate) – https://adrvest.ro/microintreprinderi-2/ și pe pagina web a programului Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 – http://www.inforegio.ro/ro/.

Astfel de seminarii de informare vor fi organizate mâine, la Deva și săptămâna viitoare la Arad și Timișoara. În cadrul acestor seminarii, reprezentanții ADR Vest prezintă prevederile Ghidului Solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor, și anume: criteriile de eligibilitate și selecție, categoriile de cheltuieli eligibile, criteriile de evaluare tehnică și financiară, aspecte practice privind completarea cererii de finanțare și anexele aferente. De asemenea, se discută despre probleme și greșeli în elaborarea și transmiterea proiectelor, spețe întâmpinate în evaluarea și selecția proiectelor.

Cererile de finanțare se pot depune între 8 iulie și 8 noiembrie.