Expoziţii inedite de Noaptea Muzeelor 2019: Reşiţa pierdută şi Reşiţa pe două roţi


Muzeul Cineastului Amator şi Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa vă invită la Noaptea Muzeelor.

Muzeul Cineastului Amator, găzduit de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, este singurul muzeu din România dedicat cineamatorismului. Prin piesele şi colecţiile deţinute, însumând peste 300 de piese, muzeul prezintă activitatea desfăşurată de cineaştii amatori. Fiind amenajat în fosta cabină de proiecţie a cinematografului „23 august”, vizitatorii vor putea afla şi despre modul în care funcţiona o cabină de proiecţie cinematografică.

Pe lângă cabina de proiecţie a fostului cinematograf, cu această ocazie va fi expusă şi colecţia de aparate de filmat pe peliculă, colecţie ce se expune doar cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor.

Vizitatorii mai pot vedea:

Vernisajul de fotografie: Femeia în societatea românească, anii 1956-1960.

Muzeul Cineastului Amator, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului şi Modernism Punct Ro, vernisează la Reşiţa o selecţie de fotografii realizate în anii 1956-1960, având ca subiect femeile în câmpul muncii. Aceste fotografii fac parte dintr-o colecție de negative ce au fost recuperate de echipa Institutului Național al Patrimoniului. Fotografiile au fost imprimate pe hârtie fotografică şi vor face subiectul unui proiect mai amplu dedicat femeii în societatea românească. Scanarea, selecţia şi imprimarea lor a fost realizată de Ioana CIOLEA.

Vernisajul de fotografie: Reşiţa pierdută

În anii ’70, fotograful Ioan MATO imortaliza, pentru ultima oară, casele ce urmau să fie demolate pentru construirea laminorului degrosisor la Combinatul Siderurgic Reşiţa. Acest patrimoniu arhitectural pierdut reînvie în fotografii imprimate pe hârtie fotografică, prin sprijinul oferit de Ioan Mato jr.

Reşiţa pe două roţi

Prezentare unui proiect de restaurare a unei motociclete Mobra 50 de curse din anii 1980, realizat de Nelu ARDAI, alături de o expoziţie fotografică cu competiţiile de motociclism viteză ce se desfăşurau în Reşiţa în perioada 1970-1989. 

De asemenea, pentru a aduce un tribut curselor de maşini ce se desfăşurau la Reşiţa, dar şi inginerilor implicaţi în acest domeniu, curtea interioară a universităţii vă găzdui autoturismul DeKARASO SIMPLON  realizat de inginerul şi inventatorul Marius Daniel HEGEDUS, precum şi două camioane de curse realizate şi pilotate de Claudio CUTTAIA.

Programul de vizitare: sâmbătă, 18 mai 2019, intervalul 18:00-01:00.

Cele mai citite

Related Articles