România va avea Registru naţional cu cei condamnaţi pentru infracţiuni sexuale

141

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat iniţiativa legislativă privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Proiectul a fost iniţiat de deputata independentă, Oana Bîzgan:

Oana Bîzgan, deputat independent

Registrul este un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis fapte precum viol şi agresiune sexuală, act sexual cu un minor şi corupere sexuală a minorilor, trafic de persoane şi trafic de minori, proxenetism, pornografie infantilă, incest, având scopul de a preveni recidiva.

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, în România au loc 2,5 cazuri de viol zilnic, un minor este abuzat sexual la fiecare 4 zile. Mai mult, rata de recidivă pentru persoanele condamnate în astfel de cazuri este de 70%. Registrul va conţine datele persoanelor judecate şi condamnate pentru infracţiuni de natură sexuală. Legea prevede şi obligativitatea agresorilor de a-şi declara schimbarea domiciliului sau părăsirea localităţii pe o durată mai lungă de 15 zile. Poliţiştii au responsabilitatea de a verifica periodic persoanele înscrise în Registru (minimum o dată la trei luni).

Registrul nu va fi public, ci va fi la dipoziţia poliţiei, iar în momentul în care o persoană doreşte să se angajeze într-o şcoală, în apărare, într-un spital, în servicii sociale sau educaţie, va trebui să prezinte acest certificat de integritate comportamentală. Certificatul nu presupune mai multă birocraţie pentru că el va fi eliberat exact ca şi cazierul, de către aceeaşi persoană.

Registrul în sine va fi funcţional la 1 ianuarie 2020, însă în perioada de la publicarea legii în Monitorul Oficial până când fizic va exista în bazele de date ale Poliţiei, se vor elibera adeverinţe în locul acelor certificate de integritate comportamentală,” a declarat pentru Radio România Reşiţa, iniţiatoarea legii, deputata independentă Oana Bîzgan.