Cancerul ovarian ucide în tăcere!

În fiecare an, în a 8-a zi a lunii mai, este marcată ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian. Cu acest prilej medicii din vestul ţării trag un semnal de alarmă! Cancerul ovarian are cea mai scăzută rată de supravieţuire dintre toate celelalte boli ginecologice.

Lipsa de conştientizare a simptomelor, a unui test de depistare precoce, precum şi diagnosticul tardiv, determină puţine cazuri de vindecare susţine medicul ginecolog Iosif Bădescu, care a întâlnit zeci de astfel de cazuri în ultima perioadă. Acesta recomandă controlul preventiv cel puţin la 6 luni, şi ecografia vaginală. În fiecare an, în România, sunt raportate peste 1.800 cazuri noi de cancer ovarian .Peste 1.000 de românce mor anual. Pentru că semnele specifice lipsesc, cancerul ovarian este depistat, de cele mai multe ori, în stadii târzii.

Incidenţa maximă survine la femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani. Terapia chirurgicală şi cea medicală sunt complexe, iar rata de supravieţuire în cazul stadiilor avansate, deprimant de mică.

Cele mai frecvente mituri legate de cancer: Cancerul ovarian reprezintă cea mai redutabilă afecţiune malignă a tractului genital feminin, consideră medicii. Potrivit statisticilor, cancerul ovarian este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer feminin. Astfel, doar 45% din femeile diagnosticate ajung să mai fie în viaţă la cinci ani de la punerea diagnosticului, comparativ cu 89% din pacientele care au primit diagnostic de cancer mamar.

În România, cancerul ovarian se află pe locul 5 ca incidenţă, după cancerul de sân, cel al colului uterin, colorectal şi pulmonar. „Aproximativ 80% din pacientele operate vor dezvolta o recidivă care, de cele mai multe ori, duce la deces“, afirmă medicii ginecologi.

Cele mai citite

Related Articles