Alegeri locale în Regatul Unit: Partidul conservator a pierdut sute de locuri

Partidul Conservator al premierului Theresa May a pierdut sute de locuri în alegerile locale desfăşurate joi în Regatul Unit, mai multe voci din partid cerând din nou demisia liderului conservator, transmite sâmbătă dpa.

După încheierea numărării voturilor pentru toate cele 8000 de locuri din cele 248 de consilii engleze, conservatorii au pierdut 1.335 de locuri, în timp ce principala formaţiune de opoziţie, Partidul Laburist, a pierdut 86 de locuri, potrivit Sky News.

Conservatorii au pierdut controlul asupra a 45 de consilii.

Press Association a calificat rezultatele obţinute de Partidul Conservator drept cea mai slabă performanţă, în cifre, a unui partid de guvernământ în alegerile locale din 1995.

Liberal-democraţii au fost cei mai mari câştigători, obţinând peste 700 de locuri, potrivit primelor rezultate. Independenţii au câştigat, de asemenea, peste 800 de locuri suplimentare.

Mulţi analişti şi politicieni au afirmat că întârzierea şi incertitudinea legate de Brexit au reprezentat un factor major în scăderea sprijinului electoratului pentru principalele două partide din Regatul Unit.

S-au înregistrat noi solicitări din partea deputaţilor conservatori de înlăturare a Theresei May din fruntea partidului, Sir Bernard Jenkin, un susţinător al Brexitului, avertizând că partidul se va “arde” dacă “nu îşi schimbă rapid abordarea”.

May a fost huiduită cu prilejul unui discurs ţinut în Ţara Galilor, un bărbat din audienţă strigând: “De ce nu demisionezi? Nu te dorim!” Press Association l-a identificat pe acesta ca fiind Stuart Davies, membru al Partidului Conservator şi fost consilier local în Llangollen, Ţara Galilor.

“Sunt furios pentru ce a făcut partidului nostru. Ca să zic pe şleau, spune minciuni:’Vom ieşi pe 29 martie'”, a declarat Davies pentru Press Association.

La un alt eveniment, în Grimsby, unul din puţinele locuri în care conservatorii s-au bucurat de succes, premierul britanic a declarat că alegerile “vor fi mereu dificile”.

“Pentru că nu am reuşit să trecem acordul Brexit prin parlament, acestea urmau să fie nişte alegeri deosebit de provocatoare pentru cele două principale partide”, a adăugat May.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că vede, fără niciun dubiu, în aceste rezultate, o cerere a electoratului de soluţionare a impasului în care se află Brexitul la trei ani după votul popular de retragere din UE.

“Cred că înseamnă…că trebuie făcut un aranjament, să se ajungă la o înţelegere, parlamentul trebuie să rezolve această problemă. Cred că este foarte, foarte clar”, a opinat Corbyn.

Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt, considerat un posibil candidat la conducerea partidului în cazul demisiei Theresei May, a postat un mesaj pe Twitter în care afirma că rezultatele scrutinului “arată, în acest moment, ca o palmă peste faţă pentru cele două principale partide”.

Liderul liberal-democrat Vince Cable a informat vineri, pe Twitter, că se îndrepta spre oraşul Chelmsford din estul ţării, unde partidul său a câştigat controlul asupra consiliului în defavoarea conservatorilor, “pentru a sărbători cele mai bune rezultatele ale liberal-democraţilor la alegerile locale din ultimii 15 ani”.

“În oraşe mari şi în Anglia rurală, atât în zonele care susţin Brexitul cât şi în cele favorabile rămânerii în UE, ne-am dovedit cea mai puternică forţă de campanie şi marii câştigători ai serii”, a scris Cable, precizând că “Politica tripartită s-a întors”

De același autor

Related Articles