[FOTO] Codul portocaliu a creat primele probleme: drumuri, curți, pivnițe și case inundate

1323

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod portocaliu de inundaţii ce vizează vestul ţării.

Până la ora 18.00 a fost instituit cod portocaliu pentru judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Aici, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitațiilor prognozate şi propagării, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE.

Fenomenele se manifestă pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții de dreapta ai râului Timiș aferenți sectorului aval S.H. Caransebeș – amonte confluență cu râul Spaia, Gladna – bazin superior aferent amonte acumularea Surduc, Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Făget, județele Caraș-Severin și Timiș.

Sorina Neaga, purtător de cuvânt la Administraţia Bazinală de Apă Banat spune că sunt deja constatate mai multe depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de atenţie, atât în Timiş, cât şi în Caraş-Severin.

„La această oră, cele mai importante depășiri ale cotelor de apărare se înregistrează pe râul Sașa, afluent al râului Bega, la stația hidrometrică (s.h.) Poieni, unde cota este de 112 cm (CP + 12 cm), pe râul Nădag, afluent al Timișului, la  s.h. Nădrag, unde cota este de 14 cm (CI +14 cm) și pe râul Bistra, afluent al Timișului, la s.h. Obreja, unde cota este de 226 cm (F II + 76 cm), pe râul Sebeș, afluent al Timișului, la s.h.Turnu Ruieni unde cota este 334 (CI +14 cm), pe râul Rusca, afluent al Bistrei, la s.h. Voislova 238 (CI + 38 cm). Se mai înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Bega și afluenții săi Gladna și Hăuzeasca din județul Timiș și pe afluenții Timișului din județul Caraș-Severin: Goleț, Bistra. De asemenea, afluentul Bârzavei din județul Caraș-Severin, Valea Mare, are cota de atenție depășită. Pe râurile amintite, la această oră tendința este de creștere, cu excepția râului Goleț care stagnează și râul Hăuzeasca care este în scădere”.

Sorina Neaga a mai spus că angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Banat monitorizează permanent cursurile de apă din cele două judeţe.

Pompierii sunt deja în misiune.

La intervenția cu drumul comunal la intrarea în Coșteiu, nu se poate interveni deoarece apa trece peste drum, nu e o acumulare de apă. „Momentan se poate circula pe acel drum, apa are o adâncime de aproximativ 20-30 cm. Pompierii de la fața locului au mers și în localitate pentru a face o recunoaștere. Nu sunt inundate curți sau case. Rămâne să monitorizăm zona”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Timiş. Elena Megherea.

Și pompierii din Caraș-Severin au intervenit în ultimele ore pentru evacuarea apei din 3 curți din Caransebeș, Oțelu Roșu și Prisaca, respectiv dintr-un beci din Moceriș.

Pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență care ar putea fi generate de fenomenele hidrologice, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al Județului Caraș-Severin a fost prealertat personalul propriu și a fost notificat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, precum și comitetele locale și serviciile voluntare pentru situații de urgență.

La această oră, sunt înregistrate atingeri și depășiri ale cotelor de atenție pe râurile și pârâurile: Goleț, Bistra, Rusca, Pogăniș, Valea Mare, Bîrzava, Caraș, Gîrliște, Miniș, iar pe raza localității Turnu Ruieni, s-a înregistrat depășirea cotei de inundație a râului Sebeș.

De asemenea, s-au înregistrat, până la această oră, câteva situații pentru gestionarea cărora au fost solicitați pompierii militar cărășeni, în localitățile Prisaca, Oțelu Roșu, Caransebeș, Obreja, Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș.

În municipiul Caransebeș a fost inundată str. Pinilor, unde, până la sosirea forțelor profesioniste de intervenție, localnicii s-au mobilizat și au acționat pentru curățarea șanțurilor, sprijinind evacuarea normală și reușind astfel, să împiedice pătrunderea apei în gospodării.

În localitățile Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș s-a intervenit pentru evacuarea apei din pivnițe, iar în Oțelu Roșu a fost inundată o casă, fiind afectate mai multe camere.

În localitatea Prisaca, a fost inundată o curte și grădina unei gospodării, apa pătrunzând inclusiv în casă. Au pierit aproximativ 140 pui de găină și au fost afectate peste 2000 mp de culturi și răsaduri.

Foto: ISU Timiş și Caraș-Severin