Caravana Gaudeamus Radio România, editia Cluj-Napoca 2019

128

Editia clujeana cu numarul 20 a Târgului Gaudeamus Radio România a ajuns la final. Evenimentul care a deschiş în anul 2000, seria de târguri de carte pe care postul public de radiodifuziune le organizeaza în cele mai importante centre culturale din tara sub numele de Caravana Gaudeamus Radio România, si-a confirmat si la aceasta editie reputatia: peste 80 de participanti, 80 de evenimente editoriale, o suprafata de peste 800 mp de standuri si circa 27.500 de vizitatori au transformat Cluj-Napoca, timp de cinci zile, în capitala cartii din România.

Presedintele de onoare al editiei a fost prof. univ. dr. Gabriela Lungu, traducatoare, eseista, doctor în filologie si cadru universitar la Facultatea de Litere a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Premiile Gaudeamus Cluj-Napoca 2019 decernate în cadrul festivitatii care a avut loc duminica, 21 aprilie, sunt urmatoarele:

Trofeele Gaudeamus acordate expozantilor si jurnalistilor de catre Radio România, prin Votul Publicului: locul 3 – Editura Polirom si Grupul Editorial ARŢ locul 2 – Editura Humanitas si locul 1 – Editura Scoala Ardeleana.

Trofeul Presei, decernat pe baza optiunilor vizitatorilor care au indicat institutii mass-media clujene drept principale surse de informatii despre acest evenimenţ a revenit cotidianului Faclia – sectiunea publicatii si postului TVR Cluj-Napoca – sectiunea TV; rezultatul votului pentru sectiunile online si radio nu a fost concludenţ iar premiile pentru aceste sectiuni nu au fost acordate. Ca si la editiile precedente, posturile Radio România au primit cele mai multe voturi din partea participantilor la Votul Publicului. Premiile pentru jurnalisti au fost oferite de Editura Casa Radio.

Premiul Educatia, oferit de catre organizatori institutiilor de învatamânt participante, a revenit Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Premiul Miss Lectura a fost câstigat de Silvia Soare, medic rezident. Premiul a fost oferit de InfoTouch Systemş Emex si Restaurant Shanghai.

Proiecte Radio România – Gaudeamus:

  • Finala zonala a Concursului National de Lectura Mircea Nedelciu, organizata de Radio România Cluj-Napoca. Câstigatorii concursului, desemnati de un juriu format din profesori de limba româna, au fost: Alexandra Pop (Liceul Teoretic Nicolae Balcescu) – locul 1 Paul Crisan (Colegiul National George Baritiu) – locul 2 si Raluca Zmicala (Colegiul National George Baritiu) – locul 3. Premiile au fost oferite de compania clujeana Maurer Imobiliare si Restaurant Shanghai. Ocupanta locului 1 va participa la finala nationala a concursului, care va avea loc la Târgul Gaudeamus Radio România (Bucuresti, 20 – 24 noiembrie a.c., Romexpo).
  • Invitati de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promoveaza si recompenseaza performantele obtinute pe plan international de catre reprezentantii la vârf ai învatamântului românesc, cu prilejul evenimentelor din cadrul programului Lectura. Invitatii de nota 10 la Caravana Gaudeamus Radio România, Cluj-Napoca 2019, elevi din aceasta zona a tarii premiati la olimpiade internationale la diferite discipline, au fost: Balazs Hanna Imola (Liceul Teoretic Apaczai Csere Janoş Cluj-Napoca), Durugy Attila (Liceul Teoretic Josika Mikloş Turda) si Fazakas Borbala (Liceul Teoretic Bathory Istvan). Premiile au fost oferite de Lions Club Genesis Cluj-Napoca, Maurer Imobiliare si Restaurant Shanghai.
  • Cartile se întorc acasa, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donatii din partea expozantilor si a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunitati subfinantate din acest punct de vedere. Cele circa 700 de volume donate la Caravana Gaudeamus Cluj-Napoca vor avea ca destinatie biblioteca din comuna Iclod si minibibliotecile organizate de Biblioteca Judeteana Octavian Goga, în judetul Cluj.
  • Tombola Gaudeamus a oferit numeroase premii pe baza buletinelor de Vot al Publicului: echipamente si accesorii multimedia oferite de InfoTouch Systemş vouchere pentru produse Emex si vouchere pentru cadouri personalizate CEWE.

Eveniment organizat de Radio România, cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Sponsori: Lions Club Genesis Cluj-Napoca, Clima Service SRL, Emex, CEWE, Maurer Imobiliare Cluj, InfoTouch Systemş Restaurant Shanghai si Spring Harghita Parteneri media: Agentia de presa Rador si Cluj.com.

Urmatoarea etapa a Caravanei Gaudeamus Radio România 2019 va avea loc în Oradea, în 8 – 12 mai; eveniment organizat în colaborare cu Primaria Municipiului Oradea si Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si regiune.

Detalii privind Târgul Gaudeamus Radio România, editia Cluj-Napoca 2019, pe www.gaudeamus.ro sau la Secretariatul Gaudeamus. Persoana de contact: Connie Chifor (0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro).