Pompierii care au participat la efortul de stingere a catedralei Notre Dame vor fi omagiaţi public, la Paris

45

În Franţa, pompierii care au participat la efortul de stingere a catedralei Notre Dame vor fi omagiaţi public, astăzi, la Pariş în condiţiile în care intervenţia lor rapidă a permis salvarea a numeroase obiecte de patrimoniu, conform Radio România Actualităţi.

60 de pompieri continuă să se afle la locul dezastrului, pentru a securiza zona. Între timp, continuă atât strângerea de fonduri pentru reconstrucţie, cât şi discuţiile cu privire la modul în care va avea loc aceasta. O nouă veste bună a fost anunţată aseară: celebra orgă de la Notre Dame a scăpat şi ea nevătămată; va avea nevoie doar de o curăţare specială.

După ce Guvernul Franţei a adoptat ieri mai multe decrete şi măsuri pentru a strânge în siguranţă şi în maximă transparenţă banii din donaţiile destinate reconstrucţiei, preşedintele Emmanuel Macron a adunat la Palatul Élysée cele mai importante personalităţi politice, feţe bisericeşti, arhitecţi şi experţi în conservarea patrimoniului, pentru a face o evaluare a situaţiei. După discuţii de câteva ore s-a stabilit că o expertiză precisă a stării în care se află acum Notre Dame după contactul cu focul şi cu apa va fi prezentată în două luni. Se pare că numai după o pregătire a şantierului timp de un an ar putea fi demarate lucrările de reconstrucţie. A fost deschisă o amplă dezbatere şi dacă să se folosească materiale tradiţionale, precum lemnul, pentru acoperiş sau să se apeleze la metode moderne.

Între timp continuă anunţurile privind donaţiile. 845 de milioane de euro au fost promise până acum. Artiştii francezi, precum şi televiziunile se mobilizează şi ei. Mai multe concerte şi spectacole vor fi organizate în curând cu scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucţia Catedralei Notre Dame.