Parlamentul European adoptă noi măsuri în domeniul siguranţei alimentare

45

Eurodeputaţii au adoptat miercuri noi măsuri pentru a asigura fiabilitatea şi transparenţa procedurii de evaluare a riscurilor în domeniul siguranţei alimentare, se arată în comunicatul transmis de PE.

Parlamentul a aprobat noile reglementări (cu 603 voturi pentru, 17 împotrivă şi 27 abţineri), convenite deja informal cu miniştrii UE, menite să asigure că procedura de evaluare a riscurilor în domeniul siguranţei alimentare este mai fiabilă, mai transparentă şi mai obiectivă.

Studiile nefavorabile nu vor mai putea fi ţinute în secret.

Noile reglementări vor crea un registru european al studiilor comandate, pentru a garanta că întreprinderile care solicită o autorizaţie furnizează toate informaţiile relevante şi nu ţin în secret studiile nefavorabile. Acest lucru va permite Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) să facă publice studiile existente, pentru a identifica datele ştiinţifice relevante şi pentru a asigura acurateţea cercetării.

În plus, pentru a se asigura că noile norme sunt transparente, solicitanţii trebuie să dezvăluie toate informaţiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranţă. Totuşi, anumite informaţii, cum ar fi procesul de fabricaţie sau de producţie, pot fi păstrate confidenţiale. În cele din urmă, noile măsuri sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a unei noi proceduri de consultare, care să permită EFSA să ofere consiliere solicitanţilor cu privire la modalitatea corectă de depunere a cererii de autorizare, făcând întregul proces mai fiabil.

Noile norme abordează îngrijorările exprimate cu ocazia iniţiativei cetăţeneşti europene cu privire la glifosaţ în legătură cu transparenţa studiilor ştiinţifice utilizate pentru evaluarea pesticidelor. De asemenea, acestea vin ca urmare a exerciţiului de verificare a adecvării legislaţiei alimentare generale lansată în 2014 şi finalizată în ianuarie 2018 de către Comisie.

Miniştrii UE vor adopta în mod formal acum textul, înainte de intrarea în vigoare.

foto PE