[VIDEO] Incendiu la Notre-Dame: focul este parţial stins

185

Aparent, structura principală a catedralei Notre Dame a rămaş în pare parte, neafectată de incendiul care a cuprins clădirea luni. Este încă prea devreme pentru a afirma cu certitudine că structura nu a fost destabilizată dar, se pare că fost un incendiu la nivelul acoperişului, care a distrus complet o parte foarte importantă a construcţiei, ceea ce se numea “pădurea”, o împletire de structuri dintre care majoritatea datează de la începuturile catedralei.

Clopotniţa s-a prăbuşiţ dar vestea cea bună este că structura de bază a acestei nestemate arhitecturale este încă în picioare. Anne Hidalgo, primarul Parisului, a postat pe Twitter o fotografie care arată că anumite artefacte importante au fost salvate, printre care se numără şi coroana de spini.

Incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris este ”sub control”, au anunţat marţi dimineaţă pompierii capitalei franceze după mai multe ore de lupte cu flăcările, scrie Agerpres.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, însoţit de premierul Edouard Philippe, de preşedintele Adunării Naţionale, de primarul Parisului, membri ai guvernului şi numeroase persoanlităţi publice şi private au mers, în cursul nopţii, la locul dezastrului de la Catedrala Notre Dame.

Preşedintele Macron a promis că acest simbol al Parisului va fi reconstruit:

”O vom reconstrui împreună! Ea reprezintă fără îndoială o mare parte din destinul Franţei. Ea este proiectul nostru pentru anii care vin, la care eu mă angajez. De mâine lansăm o subscripţie publică, poate chiar dincolo de frontierele noastre. Vom chema cei mai talentaţi oameni şi sunt sigur că vor fi mulţi cei care vor dori să contribuie. O să reconstruim Notre Dame. Francezii aşteaptă asta pentru că este ceea ce merită istoria noastră.”

sursa Agerpres

foto Agerpres

video youtube