Harpă şi ritmuri hispanice la Sala Radio

Aţi ascultat vreodată un concert de harpă? Vă place muzica inspirată de ritmurile pline de „foc” ale Spaniei şi ale Americii Latine? Pentru ambele întrebări răspunsul se află într-un concert de neratat pe care îl propune vineri, 12 aprilie (ora 19:00), la Sala Radio, Orchestra Naţională Radio şi doi invitaţi speciali: Maria Bîldea – care a fost aplaudată timp de peste 20 de ani alături de Orchestra Naţională a Radioteleviziunii din Grecia şi dirijorul grec Anastasios Symeonidiş director artistic al aceluiaşi ansamblu.

Programul serii este conceput sub semnul sonorităţii pline de pasiune a muzicii spaniole şi a ritmurilor din America Latină. Veţi asculta: Concertul pentru harpă şi orchestră, semnat de compozitorul argentinian Alberto Ginastera (unul dintre cei mai importanţi compozitori ai sec. XX), Rapsodia pentru orchestră Espana (creată de francezul Emmanuel Chabrier în 1883), Amorul vrăjitor, creaţie a compozitorului spaniol Manuel de Falla şi Capriciu spaniol, semnat de compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov.

Născut în 1972 la Atena, Anastasios Symeonidis a studiat la început pianul, la Şcoala Naţională de Muzică din Atena. S-a specializat apoi în muzicologie la National and Kapodistrian University din Atena şi în dirijat de orchestră la Academia de Muzică din Viena, precum şi la Académie Lyrique din Paris.

A dirijat numeroase concerte cu Greek Turkish Youth Orchestra şi a fost aplaudat în săli precum: Athens Concert Hall, Greek National Opera, Thessalonica Concert Hall, în Sala Universităţii Aristotel din Salonic ş.a. Anastasios Symeonidis a dirijat Orchestrele Simfonice de Stat din Atena şi Salonic, Megaron Resident Orchestra, iar în prezent este director artistic la Orchestrei Radio din Grecia.

Maria Bîldeaa înfiinţaţ în 1988, prima clasă de harpă la Conservatorul din Salonic, iar în 1992 la Conservatorul din Atena. A concertat cu cele mai mari orchestre din România şi din Grecia, a susţinut recitaluri în Franţa, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA ş.a. şi a interpretat muzica compusă de Vanghelis pentru Alexander.

După ce a debutat la doar 12 ani şi a obţinut numeroase premii la competiţii naţionale, la 18 ani şi-a lansat cariera solo cântând alături de cele mai importante orchestre din România. A continuat şi participarea la competiţii internaţionale de harpă, la Tel-Aviv – Israel sau Bloomington – SUA. Repertoriul vast al Mariei Bîldea cuprinde lucrări de la pre-clasicism la compozitori contemporani. A interpretat mai multe partituri în premieră absolută, creaţii ce i-au fost dedicate de compozitori ca Theodore Antoniu, Giorgos Chatzimichelakis şi Dan Dediu.

Alături de cvartetul de harpe pe care l-a înfiinţat – Aeolian Harpş interpretează muzică tradiţională grecească. Este şi fondatoare a Ansamblului Kyklos şi din 2018 este şi membră a Orchestrei Naţionale Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Interneţ pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Cele mai citite

Related Articles